Poremećaji štitnjače tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Poremećaji štitnjače mogu biti prisutni prije nego što žene ostanu trudne, ili se mogu razviti tijekom trudnoće. Trudnoća ne mijenja simptome poremećaja štitnjače. Kako je fetus zahvaćen ovisi o tome koji je poremećaj štitnjače prisutan i koji se lijekovi koriste za liječenje. No općenito, rizici su sljedeći:

Najčešći uzroci hipotireoze kod trudnica su

Ako žene imaju ili su imale poremećaj štitnjače, one i beba se pomno prate tijekom i nakon trudnoće. Liječnici redovito provjeravaju postoje li promjene u simptomima i rade krvne pretrage kako bi odredili razine hormona štitnjače.

Gravesova bolest

U Gravesovoj bolesti (autoimuni poremećaj), abnormalna antitijela stimuliraju štitnu žlijezdu da proizvede višak hormona štitnjače. Ova antitijela mogu preći posteljicu i stimulirati štitnu žlijezdu fetusa. Kao rezultat toga, fetus povremeno ima brze otkucaje srca i ne raste koliko se očekuje. Štitna žlijezda fetusa može se povećati, formirajući gušavost. Rijetko, gušavost je toliko velika da otežava gutanje fetusa, uzrokuje nakupljanje previše tekućine u membranama oko fetusa (polihidramnij), ili uzrokuje prijevremeni početak porođaja.

Obično se tijekom trudnoće, Gravesova bolest liječi najnižom mogućom dozom propiltiouracila, uzimanjem na usta. Fizikalni pregledi i mjerenja razine hormona štitnjače obavljaju se redovito jer propiltiouracil prelazi posteljicu. Lijek može usporiti aktivnost štitne žlijezde i spriječiti fetus da proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Također može uzrokovati nastanak guše kod fetusa. Sintetski hormoni štitnjače, koji se obično koriste i za liječenje ovog poremećaja, ne koriste se s propiltiouracilom tijekom trudnoće. Ovi hormoni mogu prikriti probleme koji se javljaju kada su doze propiltiouracila previsoke i mogu uzrokovati hipotireozu u fetusa. Metimazol se može koristiti umjesto propiltiouracila.

Često Gravesova bolest postaje manje ozbiljna tijekom trećeg trimestra, tako da se doza lijeka može smanjiti ili se lijek može isključiti.

Radioaktivni jod, koji se koristi za dijagnosticiranje ili liječenje Gravesove bolesti, ne koristi se tijekom trudnoće jer može oštetiti štitnu žlijezdu fetusa.

Ako se pojavi tiroidna oluja (nagla, ekstremno prekomjerna aktivnost štitne žlijezde) ili simptomi postanu ozbiljni, ženama se mogu dati beta-blokatori (koji se obično koriste za liječenje visokog krvnog tlaka).

Ako je potrebno, štitnjača trudnica može biti uklonjena tijekom drugog tromjesečja. Žene liječene na ovaj način moraju početi uzimati sintetske hormone štitnjače 24 sata nakon operacije. Za ove žene uzimanje ovih hormona ne uzrokuje probleme za fetus.

Hipotireoza

Hipotireoza ponekad uzrokuje prestanak menstruacije. Međutim, žene s blagom ili umjerenom hipotireozom često imaju normalne menstruacije i mogu zatrudnjeti. Tijekom trudnoće, žene mogu nastaviti s uzimanjem uobičajene doze sintetskog tiroidnog hormona tiroksina (T4). Kako trudnoća napreduje, potrebno je prilagoditi dozu.

Ako se hipotireoza prvi put dijagnosticira tijekom trudnoće, liječi se tiroksinom.

Hashimotov tireoiditis

Hashimotov tireoiditis je kronična upala štitnjače uzrokovana autoimunom reakcijom - kada imunološki sustav ne radi pravilno i napada vlastita tkiva. Budući da je imunološki sustav potisnut tijekom trudnoće, ovaj poremećaj može postati manje vidljiv. Međutim, trudnice ponekad razviju hipotireozu ili hipertireozu koja zahtijeva liječenje.

Subakutni tireoiditis

Subakutni tiroiditis (iznenadna upala štitnjače) česta je tijekom trudnoće. Štitnjača se može povećati, stvarajući gušavost koja je osjetljiva. Gušavost se obično razvija tijekom ili nakon respiratorne infekcije. Hipertireoza se može razviti i uzrokovati simptome, ali je privremena.

Subakutni tireoiditis obično ne zahtijeva liječenje.

Poremećaji štitnjače nakon porođaja

U prvih 6 mjeseci nakon poroda, štitnjača može postati smanjeno (hipotireoza) ili pretjerano (hipertireoza) aktivna.

Poremećaji štitnjače nakon porođaja češći su kod žena koje

  • Imaju gušavost

  • Imaju bliske članove obitelji s hipertireozom ili hipotireozom uzrokovanom autoimunom reakcijom

  • Imaju Hashimotov tireoiditis

  • Imaju dijabetes tip 1

Ako žene imaju bilo koji od gore navedenih faktora rizika, liječnici mjere razinu hormona štitnjače tijekom prvog tromjesečja i nakon poroda. Poremećaji štitnjače koji se razvijaju nakon poroda su obično privremeni, ali mogu zahtijevati liječenje.

Poremećaj koji se naziva bezbolni tiroiditis s prolaznom hipertireozom može se razviti naglo u prvih nekoliko tjedana nakon poroda. Vjerojatno je uzrokovan autoimunom reakcijom. Ovaj poremećaj može trajati, povremeno se ponavljati ili se stalno pogoršavati.