Strabizam

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.

Strabizam je povremena ili stalna neusklađenost oka tako da njegova vidna os nije usmjerena na isti objekt kao i os drugog oka. Ako se ne liječi, strabizam može uzrokovati ambliopiju (smanjenje vida) i trajni gubitak vida. Liječenje strabizma uključuje korekciju bilo koje refrakcijske pogreške, flaster za oko ili kapi za oči za liječenje ambliopije, a u nekim slučajevima i operaciju.

 • Strabizam je neusklađenost očiju.

 • Uzroci uključuju greške fokusiranja (refrakcijske greške) i neusklađenost mišića koji kontroliraju kretnje očiju.

 • Simptomi uključuju dvostruki vid i gubitak vida.

 • Dijagnoza se temelji na pregledu oka.

 • Strabizam se ponekad rješava sam, ali u većini slučajeva potrebne su naočale, kontaktne leće ili operacija.

Strabizam se javlja u oko 3% djece. Ako se ne liječi, oko 50% djece sa strabizmom ima neki gubitak vida zbog ambliopije.

Uzroci

Strabizam se može pojaviti u prvih nekoliko mjeseci života ili kasnije u djetinjstvu, ovisno o uzroku.

U djece mlađe od 6 mjeseci, čimbenici rizika za strabizam uključuju obiteljsku anamnezu strabizma, genetske poremećaje (kao što su Downov sindrom), prenatalnu izloženost lijekovima (uključujući alkohol), prijevremi porod, prirođene mane očiju, i cerebralnu paralizu.

U djece dobi 6 mjeseci ili starije, strabizam često uzrokuju refrakcijske greške (pretjerana dalekovidnost [hiperopija]) ili neusklađenost mišića koji kontroliraju položaj očiju. Teški gubitak vida na jednom oku (zbog refrakcijske greške ili manje uobičajenih poremećaja kao što je katarakta) može uzrokovati strabizam jer ometa sposobnost mozga da održava poravnanje očiju. Ostali uzroci uključuju retinoblastom (vrsta raka oka) i neurološka stanja kao što je cerebralna paraliza, spina bifida, slabost kranijalnih živaca koji kontroliraju kretanje oka, ozljeda glave, i virusne infekcije mozga (encefalitis). Ponekad prijelom orbite može blokirati kretanje oka i uzrokovati strabizam.

Vrste

Postoji nekoliko vrsta strabizma. Neke vrste su karakterizirane unutarnjim okretanjem oka (esotropija ili križanje oka), a neke okretanjem oka prema vani (egzotropija ili razrokost). Ostale vrste karakterizira okretanje oka prema gore (hipertropija) ili okretanje oka prema dolje (hipotropija). Poremećaj u poravnjanju može biti stalan (oko se okreće cijelo vrijeme) ili povremen (oko se okreće samo neko vrijeme) te može biti blag ili težak.

Forija je neprimjetna, manja neporavnatost očiju. Ovu neporavnatost mozak lako korigira kako bi održao usklađenost očiju i omogućio spajanje slika s oba oka. Dakle, forija obično ne uzrokuje simptome i ne treba liječenje, osim ako su poteškoće velike i dekompenzirane, uzrokujući dvostruki vid (diplopiju).

Tropija je stalna, vidljiva devijacija ili neusklađenost jednog ili oba oka. Povremeno odstupanje oka koje je često i slabo kontrolirano od strane mozga naziva se povremena tropija.

Simptomi

Roditelji ponekad primjećuju strabizam jer dijete škilji ili prekriva jedno oko. Poremećaj se može otkriti ako se zapazi da su djetetove oči nenormalno postavljene ili se ne kreću usklađeno.

Ako nije teška, forija rijetko uzrokuje simptome. Ako uzrokuje simptome, forija obično uzrokuje naprezanje očiju.

Tropije ponekad uzrokuju simptome. Mlađa djeca često gube vid na jednom oku (ambliopija) jer njihov mozak potiskuje sliku iz neusklađenog oka kako bi se izbjegla zbunjenost i dvostruki vid. Starija djeca mogu imati dvostruki vid ili može doći do izvijanja ili grča na vratu (tortikolis) kao kompenzacijskog mehanizma zbog neporavnatih očiju.

Dijagnoza

 • Pregled oka

 • Ponekad slikovne pretrage

Djecu treba pregledati povremeno kako bi se ispitao vid i otkrio strabizam, počevši od dobi nekoliko mjeseci starosti. Kod pregleda novorođenčeta, liječnik usmjeri svjetlost u oči kako bi vidio je li se svjetlo odbija nazad od istog mjesta na zjenici.

Stariju djecu se može temeljitije pregledati. Od djece se može tražiti da prepoznaju predmete ili slova s jednim pokrivenim okom i da sudjeluju u testovima za procjenu poravnanja očiju. Sva djeca sa strabizmom zahtijevaju pregled očnog liječnika (oftalmologa). (Vidjeti Pregled oka.)

Liječnici mogu napraviti slikovne pretrage, kao što su kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI - vidi Slikovne pretrage) mozga ili leđne moždine u djece s paralizom kranijalnih živaca. Osim toga, krvni testovi se mogu obaviti kako bi se tražili genetski poremećaji.

Prognoza

Strabizam se ne smije zanemariti ili samo pratiti s pretpostavkom da će ga dijete prerasti. Trajni gubitak vida se može dogoditi ako postoji ambliopija koja se ne liječi prije dobi od 4 do 6 godina. Vid u djece koja se liječe u kasnijoj dobi se može poboljšati liječenjem, ali kada je vidni sustav sazrio (obično oko dobi od 8 godina), odgovor na liječenje je minimalan. Posljedično, sva djeca bi trebala imati službeni pregled vida u predškolskoj dobi.

Stopa uspjeha kirurškog popravka strabizma može biti veća od 80%.

Liječenje

 • Liječenje ambliopije ako postoji

 • Naočale ili kontaktne leće

 • Vježbe za oči

 • Operacija za poravnavanje očiju

Ako je poremećaj manji ili povremeni, liječenje možda neće biti potrebno. Međutim, ako je strabizam ozbiljan ili napreduje, potrebno je liječenje.

Liječenje strabizma ovisi o karakteristikama i uzroku strabizma. Cilj liječenja je izjednačavanje vida na oba oka, a zatim poravnavanje očiju.

U djece s ambliopijom, doktori prisiljavaju dijete da koristi slabije oka stavljajući flaster na bolje oko (okluzija) ili koristeći kapi za oči koje zamagle vid u boljem oku. Okluzija ili korištenje kapi za oči u boljem oku omogućuje slabijem oku da ojača. Okluzija, međutim, nije terapija za strabizam.

Za djecu sa značajnom refrakcijskom greškom, liječnici obično propisuju naočale ili kontaktne leće. Ponekad vježbe za oči mogu pomoći u ispravljanju povremene egzotropije.

U liječenju strabizma, oči se kirurški poravnaju ako su nekirurške metode neuspješne u poravnavanju očiju na zadovoljavajući način. Kirurški popravak se sastoji od popuštanja i zatezanja očnih mišića. Djeca obično nisu hospitalizirana za ovaj kirurški zahvat. Međutim, postupak može uzrokovati komplikacije, od kojih su najčešće korekcije veće od onoga što je potrebno (prekomjerna korekcija) ili korekcija manja od onoga što je potrebno (nedostatna korekcija) te strabizam koji će se nanovo vratiti kasnije u životu. Rijetko, u djece može doći do razvoja infekcije, pretjeranog krvarenja ili gubitka vida.

Više informacija

 • Children's Eye Foundation