Medijalni epikondilitis

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Medijalni epikondilitis je upala tetiva mišića koji savijaju ili savijaju dlan prema zapešću, uzrokujući bol na unutarnjem dijelu lakta i podlaktice.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

  • Aktivnost koja uključuje ponavljajuće savijanje ručnog zgloba prema dlanu je uobičajeni uzrok.

  • Odmor, led i analgetici pomažu u ublažavanju boli.

  • Kada se bol povuče, provode se vježbe za istezanje i jačanje kako bi se spriječilo ponovno javljanje.

Ova ozljeda uzrokovana je ponavljajućim savijanjem ručnog zgloba protiv otpora prema dlanu ( vidi: Kad lakat boli). Radnje koje proizvode takvu silu uključuju serviranje s velikom snagom u tenisu; korištenje overhanda i top spin serviranja, udaranje teških, vlažnih loptica; korištenje preteškog reketa i čija drška je premala ili su žice prejako napete; bacanje loptice u bejzbolu i bacanje koplja. Loša tehnika udaranja loptice u u golfu može također uzrokovati ovu upalu - otuda i pojam golferski lakat. Ozljeda se javlja kada se "udara s vrha" i praktički nasilno dovodi palicu s desnom rukom (za golfere dešnjake) dolje s vrha udarca, stavljajući ekstremni stres na fleksorske mišiće desnog lakta umjesto povlačenje dolje palice s lijevom rukom i tijelom. Neatletske aktivnosti koje mogu uzrokovati medijalni epikondilitis uključuju zidanje, zakucavanje i tipkanje.

Bol se osjeća na unutarnjem dijelu lakta i podlaktice. Gore je kad se dlan kreće prema zapešću.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju simptoma i rezultata pregleda. Liječnik traži osobu da sjedne na stolicu s ozlijeđenom rukom na stolu, dlanom prema gore. Liječnik drži zapešće i zamoli osobu da podigne šaku tako da savije ručni zglob. Osoba koja ima medijalni epikondilitis osjeća bol na unutarnjem dijelu lakta.

Liječenje

  • Odmor

  • Rehabilitacija

Početno liječenje uključuje izbjegavanje bilo koje aktivnosti koja uzrokuje bol kada je ručni zglob savijen prema dlanu. Led primijenjen na bolno područje i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) pomažu u ublažavanju boli. Nakon što se bol smanjila, započinje program vježbanja koji jača mišiće ručnog zgloba i ramena. Operacija je rijetko potrebna.

Vježbe za jačanje mišića ručnog zgloba i ramena