Kosti

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Daniel Victor Šimac, dr. med.

Kost, iako jaka, je tkivo koje se stalno mijenja i ima nekoliko funkcija. Kosti služe kao krute strukture tijela i kao štit za zaštitu osjetljivih unutarnjih organa. One pružaju mjesto za koštanu srž, gdje se stvaraju krvne stanice. Kosti također održavaju zalihu kalcija u tijelu. U djece neke kosti imaju područja koja se nazivaju ploče za rast. Kosti se u tim područjima produljuju dok dijete ne dostigne punu visinu, kada se ploče za rast zatvaraju. Nakon toga, kosti rastu u debljinu umjesto u dužinu, na temelju potrebe tijela za dodatnom snagom kosti u određenim područjima.

Kosti imaju dva oblika:

  • Ravna (kao što su ploče lubanje i kralježaka)

  • Cjevasta (kao što su bedrene kosti i kosti ruku koje se nazivaju duge kosti)

Neke kosti su kombinacije istih Sve kosti imaju u biti istu strukturu. Tvrdi vanjski dio (kortikalna kost) sastoji se uglavnom od proteina, kao što je kolagen, i tvari nazvane hidroksiapatit, koja se sastoji uglavnom od kalcija i drugih minerala. Hidroksiapatit je u velikoj mjeri odgovoran za snagu i gustoću kostiju. Unutarnji dio kosti (trabekularna kost) je mekša i manje gusta od tvrdog vanjskog dijela, ali još uvijek značajno doprinosi snazi kosti. Smanjenje količine ili kakvoće trabekularne kosti povećava rizik od prijeloma. Koštana srž je tkivo koje ispunjava prostore u trabekularnoj kosti. Koštana srž sadrži specijalizirane stanice (uključujući matične stanice) koje proizvode krvne stanice. Krvne žile opskrbljuju kost krvlju, a živci okružuju kost.

Kosti prolaze kroz stalni proces poznat kao pregradnja (). U ovom procesu, staro koštano tkivo postupno se zamjenjuje novim koštanim tkivom. Svaka kost u tijelu je potpuno reformirana svakih 10 godina. Da bi se održala gustoća i snaga kosti, tijelo zahtijeva prikladnu opskrbu kalcijem, drugim mineralima i vitaminom D i mora proizvoditi odgovarajuće količine nekoliko hormona, kao što su paratiroidni hormon, hormon rasta, kalcitonin, estrogen, i testosteron. Aktivnost (na primjer, vježbe s opterećenjem za noge) pomaže ojačati kosti pregradnjom. Uz aktivnost i optimalne količine hormona, vitamina i minerala, trabekularna kost se razvija u složenu rešetkastu strukturu koja je lagana, ali jaka.

Kosti su prekrivene tankom membranom koja se naziva pokosnica. Ozljede kostiju su bolne zbog živaca osjetljivih na bol koji se nalaze uglavnom u pokosnici. Krv ulazi u kosti kroz krvne žile koje ulaze kroz pokosnice.