Tyrosinemia

Autor: Matt Demczko, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Paola Krnjaić, dr. med.

Tirozinemija je poremećaj metabolizma aminokiselina koji je uzrokovan nedostatkom enzima potrebnog za metabolizmu tirozina. Najčešći oblik ovog poremećaja najviše pogađa jetru i bubrege. Tirozinemija se javlja kada roditelji prenesu potomstvu oštećenigen što uzrokuje poremećaj

  • Tirozinemiju uzrokuje nedostatak enzima potrebnog za metabolizam aminokiseline tirozin.

  • Simptomi uključuju intelektualni invaliditet, bolesti jetre i bubrega te tjelesne tekućine koje mirišu na kuhani kupus.

  • Dijagnoza se temelji na laboratorijskoj analizi krvi.

  • Posebna prehrana, a ponekad i lijekovi mogu pomoći nekoj djeci.

(Vidi također Pregled nasljednih metaboličkih poremećaja.)

Djeca s tirozinemijom nisu u stanju u potpunosti razgraditi (metabolizirati) aminokiselinu tirozin. Nusproizvodi ove aminokiseline se nakupljaju, što uzrokuje razne simptome. Ovi nusproizvodi također uzrokuju da tjelesne tekućine, poput urina i znoja, mirišu na kuhani kupus.

U nekim se državama poremećaj otkriva novorođenačkim testovi probira .

Postoje dvije glavne vrste tirozinemije i treći, neuobičajeni oblik:

  • Tip I

  • Tip II

  • Tip III (rijetko)

Tirozinemija tipa I.

Tirozinemija tipa I najčešća je među djecom francusko-kanadskog ili skandinavskog podrijetla. Novorođenčad može imati zatajenje jetre. Starija djeca i djeca imaju disfunkciju jetre, bubrega i živaca, što dovodi do razdražljivosti, rahitisa, ili čak otkazivanje jetre što dovodi do smrti.

Svaka država u Sjedinjenim Državama zahtijeva pregled novorođenčadi na tirozinemiju tipa I laboratorijskom analizom krvi. Mogu se provesti i drugi testovi krvi i urina te biopsija jetre.

Preporučuje se ograničenje aminokiselina tirozina i fenilalanina u prehrani. Lijek nazvan nitisinon (poznat i kao NTBC), koji blokira proizvodnju otrovnih metabolita, može pomoći djeci s tirozinemijom tipa I. Djeca s tipom tirozinemije često zahtijevaju presađivanje jetre.

Tip II tirozinemija

Tirozinemija tipa II je rjeđa. Pogođena djeca ponekad imaju intelektualnie smetnje i često razvijaju čireve na koži i očima.

Dijagnoza tirozinemije tipa II postavlja se laboratorijskom analizom krvi. Mogu se provesti i drugi testovi krvi i urina te biopsija jetre.

Liječenje tirozinemije tipa II provodi se ograničavanjem tirozina i fenilalanina u prehrani.

Tirozinemija tipa III

Tirozinemija tipa III je vrlo rijetka. Blag intelektualna invalidnost, napadaji i povremeni gubitak ravnoteže i koordinacije najčešći su simptomi.

Dijagnoza tirozinemije tipa III postavlja se testom probira krvi novorođenčeta. Analize urina i krvi mogu se također raditi ako je probir nenormalan.

Liječenje tirozinemije tipa III odvija se ograničavanjem tirozina i fenilalanina u prehrani.