Vaginalno krvarenje tijekom kasne trudnoće

Autori: Geeta K. Swamy, MD
R. Phillip Heine, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petar Špoljar, dr. med.

Tijekom kasne trudnoće (nakon 20 tjedana), 3 do 4% žena ima vaginalno krvarenje. Takve žene izložene su riziku gubitka ili pretjeranog krvarenja (krvarenje). Ponekad se izgubi toliko krvi da krvni tlak postaje opasno nizak (uzrokuje šokili se stvaraju krvni ugrušci kroz krvotok (zove se diseminirana intravaskularna koagulacija).

uzroci

The najčešći uzrok krvarenja tijekom kasne trudnoće

 • Početak rada

Obično se trud počinje s malim iscjedkom krvi pomiješanim s sluzom iz vagine. Ovaj iscjedak, koji se naziva krvavom pojavom, javlja se kad su male vene rastrgane kad grlić maternice počne otvarati (širi se), omogućujući fetusu da prođe kroz vaginu. Količina krvi u iscjedku je mala.

Ozbiljniji, ali manje česti uzroci (vidi tablicu Neki uzroci i značajke krvarenja vagine tijekom kasne trudnoće) uključiti

U abrupcija posteljice, posteljica se prerano odvaja od maternice. Ono što uzrokuje ovu odvojenost je nejasno, ali se može dogoditi jer je dotok krvi u posteljicu neadekvatan. Ponekad se posteljica odvaja nakon ozljede, što se može dogoditi u prometnoj nesreći. Krvarenje može biti teže nego što se čini jer se neka ili većina krvi može zarobiti iza posteljice i stoga ne može biti vidljiva. Abrupcija posteljice je najčešći uzročnik krvarenja tijekom kasne trudnoće, što predstavlja oko 30% slučajeva. Abrupcija placente može se pojaviti u bilo koje vrijeme, ali je najčešća tijekom trećeg trimestra.

U placenta previa, posteljica je pričvršćena na donji, a ne na gornji dio maternice. Kada je posteljica niža u maternici, može djelomično ili potpuno blokirati cerviks (donji dio maternice) kroz koji fetus mora proći. Krvarenje se može pojaviti bez upozorenja, ili se može pokrenuti kada liječnik pregleda cerviks kako bi utvrdio da li se širi ili je porođaj počeo. Placenta previa čini oko 20% krvarenja tijekom kasne trudnoće i najčešće je tijekom trećeg trimestra. Može se pojaviti tijekom rane trudnoće, ali placenta se obično pomiče sama od sebe prije porođaja.

U vasa previa, krvne žile koje pružaju krv fetusu (kroz pupčanu vrpcu) rastu preko vrata maternice, blokirajući prolaz fetusa. Kada počinje trud, te male krvne žile mogu biti poderane, lišavajući fetus krvi. Budući da fetus ima relativno malu količinu krvi, gubitak čak i male količine može biti ozbiljan, a fetus može umrijeti.

Ruptura maternice može se pojaviti tijekom porođaja. To se gotovo uvijek javlja kod žena čiji je maternica oštećena i sadrži ožiljno tkivo. Takva oštećenja mogu nastati tijekom carskog reza ili operacije ili su posljedica infekcije ili teške abdominalne ozljede.

Krvarenje također može biti posljedica poremećaja koji nisu povezani s trudnoćom.

Faktori rizika

Različita stanja (faktori rizika) povećavaju rizik od poremećaja koji mogu uzrokovati krvarenje tijekom kasne trudnoće.

Za abrupcija posteljice, faktori rizika uključuju

 • Visoki krvni tlak

 • Dob iznad 35 godina

 • Jedna ili više prethodnih trudnoća

 • Pušenje cigareta

 • Korištenje kokain

 • Abrupcija placente u prethodnoj trudnoći

 • Nedavna trbušna ozljeda

Za placenta previa, faktori rizika uključuju

 • A carski rez u prethodnoj trudnoći

 • Jedna ili više prethodnih trudnoća

 • Trudnoća s više od jednog fetusa

 • Placenta previa u prethodnoj trudnoći

 • Dob iznad 35 godina

 • Pušenje cigareta

Za vasa previa, faktori rizika uključuju

 • Posteljica se nalazi nisko u maternici

 • Posteljica koja je podijeljena na dijelove

 • A trudnoće s više od jednog fetusa

 • U umjetna oplodnja (oplodnja jaja u laboratoriju i postavljanje jajne stanice u maternicu)

Za ruptura maternice, faktori rizika uključuju

 • Cesarean u prošloj trudnoći

 • Svaka operacija koja uključuje maternicu

 • Dob iznad 30 godina

 • Prethodne infekcije maternice

 • Umjetni početak (indukcija) rada

 • Ozljeda, kao što se može dogoditi u prometnoj nesreći

procjena

Liječnici se usredotočuju na otklanjanje potencijalno ozbiljnih uzroka krvarenja (kao što su abrupcija posteljice, previa posteljice, vaza previa i ruptura maternice). Ako evaluacija isključi ove ozbiljnije uzroke, liječnici obično dijagnosticiraju najčešći uzrok - početak porođaja, što se pokazuje krvavom pojavom.

Znakovi upozorenja

Svako vaginalno krvarenje kasne tijekom trudnoće smatra se znakom upozorenja, osim krvavog pokazivanja, što je samo mala količina krvi pomiješana sa sluzom i koja ne traje dugo.

Liječnici su posebno zabrinuti zbog žena koje su se onesvijestile, osjećale lakomislenost ili su imale trkaće srce - simptomi koji ukazuju na vrlo nizak krvni tlak

Sljedeći simptomi također uzrokuju zabrinutost:

 • Čvrsta, nježna maternica

 • Nema otkucaja srca ili sporog otkucaja srca u fetusu

 • Rad koji se zaustavlja i gubi tonus mišića u maternici

Kada posjetiti liječnika

Žena s vaginalnim krvarenjem kasni tijekom trudnoće treba odmah otići u bolnicu. Međutim, ako posumnja da je krvarenje krvava pojava, najprije bi trebala nazvati liječnika. Liječnik može odrediti koliko brzo treba biti viđena na temelju količine i trajanja krvarenja i prisutnosti znakova porođaja.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o krvarenju i drugim simptomima io povijesti bolesti. Liječnici tada obavljaju fizički pregled. Ono što pronađu tijekom povijesti i fizikalnog pregleda često sugeriraju uzrok boli i testove koji bi mogli biti potrebni (vidi tablicu) Neki uzroci i značajke krvarenja vagine tijekom kasne trudnoće).

Liječnici pitaju za krvarenje:

 • Koliko traje

 • Koliko je to ozbiljno

 • Kakva je boja

 • Da li žena ima ili je imala druge simptome (kao što su bol u trbuhu, omamljenost ili nesvjestica)

Žena je pitana o njezinim trudnoćama: koliko je puta bila trudna, koliko je djece imala, te je li imala bilo kakve pobačaje ili pobačaje ili bilo kakve probleme u prethodnim trudnoćama. Žene se pitaju jesu li membrane pukle (je li joj se voda slomila), obično znak da trud počinje ili je počeo.

Liječnici pitaju o uvjetima koji povećavaju rizik od najčešćih i ozbiljnih uzroka krvarenja te o rizičnim čimbenicima za ove uzroke (vidi gore), posebno porođenom carskom rezu u prethodnoj trudnoći.

Tijekom fizikalnog pregleda, liječnici prvo provjeravaju znakove značajnog gubitka krvi, kao što su srce trka i nizak krvni tlak. They also check the heart rate of the fetus and, if possible, start monitoring the fetus’s heart rate constantly (with electronic fetal heart monitoring). Liječnici lagano pritisnu na trbuh kako bi utvrdili koliko je maternica velika, je li nježna i je li mišićni tonus normalan. Zatim obavljaju pregled zdjelice. Oni pregledavaju cerviks pomoću instrumenta koji širi zidove vagine odvojeno (spekulum).

Obično kada je dostava blizu, liječnici pregledavaju cerviks rukom u rukavici kako bi utvrdili kako je vrat maternice proširen i kako je fetus postavljen (vidi Rad). Međutim, ako se krvarenje dogodi tijekom kasne trudnoće, ultrazvuk se provodi kako bi se provjerilo postojanje placente previa i vaza previa prije nego što se to učini. Ako je prisutan bilo koji poremećaj, pregled se ne provodi jer može uzrokovati pogoršanje krvarenja.

Neki uzroci i značajke krvarenja vagine tijekom kasne trudnoće

Uzrok

Zajedničke značajke*

testovi

*Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne uvijek prisutne.

Ultrasonografija se obično izvodi kod žena s krvarenjem u kasnoj trudnoći, a obično se utvrđuje ukupan broj krvnih stanica, krvna grupa i Rh status (pozitivan ili negativan).

Rad

Prolazak izljeva koji sadrži malu količinu krvi pomiješanu s sluzom (krvavi šok) i bez daljnjeg krvarenja

Kontrakcije u donjem dijelu trbuha u redovitim intervalima plus otvaranje (dilatacija) i prorjeđivanje i povlačenje (izbacivanje) vrata maternice

Ostali tipični znakovi rada

Pregled liječnika

Ponekad ultrazvuk

Abrupcija placente (prijevremeno odvajanje placente od maternice)

Bol ili osjetljivost pri dodiru maternice

Prolazak tamne, zgrušane ili jarko crvene krvi, ali ponekad samo neznatno krvarenje

Ponekad nizak krvni tlak kod žene, s nesvjesticom, ošamućenošću ili trkaćim srcem

Abnormalni broj otkucaja srca u fetusu

Pregled liječnika

ultrazvuk

Placenta previa (nenormalno locirana posteljica)

Bezbolno vaginalno krvarenje sa svijetlo crvenom krvlju

Mala ili nikakva osjetljivost pri dodiru maternice

Rutinski ultrazvuk ili transvaginalna ultrazvuk (pomoću ultrazvučnog aparata umetnutog u vaginu) iskusnog praktičara

Vasa previa (rast krvnih žila fetusa preko cerviksa, blokiranje prolaza fetusa)

Bezbolno vaginalno krvarenje

Često znakovi rada, kao što su kontrakcije u redovitim intervalima

Abnormalni broj otkucaja srca u fetusu

Rutinska ultrazvuk ili transvaginalna ultrazvuk primjenom tehnika za pokazivanje protoka krvi (ultrazvuk obojenim dopplerom)

Puknuće maternice

Jaka bol u trbuhu i nježnost kada se dodirne trbuh

Zaustavljanje kontrakcija i često gubitak mišićnog tonusa u maternici

Blago do umjereno vaginalno krvarenje

Pregled liječnika

Laparotomija (operacija koja uključuje rez u abdomen)

Testiranje

Izvršena su sljedeća ispitivanja:

 • ultrazvuk

 • Ukupan broj krvnih stanica

 • Krvna skupina i Rh status (pozitivni ili negativni)

Ultrazvuk pomoću ultrazvučnog uređaja postavljenog u vaginu (transvaginalna ultrazvuk) često je potreban za dijagnosticiranje uzroka krvarenja tijekom kasne trudnoće. Može pokazati mjesto posteljice, pupkovine i krvnih žila. Dakle, to može pomoći liječnicima da isključe ili identificiraju placentu previa i vasa previa. Međutim, ultrazvuk ne može pouzdano razlikovati abrupciju posteljice od rupture maternice. Liječnici ih razlikuju na temelju rezultata ispitivanja, uključujući i podatke o čimbenicima rizika. Laparotomija se provodi kako bi se potvrdila rupturirana maternica. Za ovaj kirurški zahvat liječnici su napravili rez u trbuh i zdjelicu tako da mogu izravno vidjeti uterus.

Proveden je kompletan broj krvnih stanica. Krvna skupina i Rh status su određeni tako da se može identificirati donor sa kompatibilnom krvnom grupom ako žena treba transfuziju. Ako je krvarenje obilno ili ako se sumnja na abrupciju posteljice, obavljaju se krvne pretrage za diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Ti testovi uključuju

 • Protrombinsko vrijeme i parcijalno tromboplastinsko vrijeme (kako bi se utvrdilo može li se krv normalno zgrušati)

 • Mjerenje tvari koje pomažu stvaranje krvnih ugrušaka (faktora zgrušavanja) i bjelančevina koje nastaju pri razbijanju ugrušaka (proizvodi razgradnje fibrinogena i fibrina)

Ako žena ima Rh negativnu krv, može se napraviti test krvi (Kleihauer-Betke test) kako bi se izmjerilo koliko crvenih krvnih zrnaca fetusa je u krvotoku žene. Rezultati mogu pomoći liječnicima da odrede koliko Rh0(D) imunološki globulin žena treba primiti kako bi spriječila njezino stvaranje antitijela koja mogu napasti fetusove crvene krvne stanice u sljedećim trudnoćama.

liječenje

Tretira se poremećaj koji uzrokuje krvarenje.

Za abrupciju posteljice ili prevladavanje posteljice obično se preporuča mirovanje u bolnici. Tamo se žena i fetus mogu pratiti i liječenje je lako dostupno. Ako krvarenje prestane, žena se potiče na hodanje i može biti poslana kući. Ako krvarenje nastavi ili se pogorša ili ako je trudnoća blizu, dijete se isporučuje. Cesarean se obično koristi ako žene imaju placentu previa, a ponekad i ako žene imaju abrupciju posteljice.

Ako se vasa previa dijagnosticira prije početka porođaja, liječnici planiraju carski rez prije porođaja, obično nekoliko tjedana prije roka. Ako se placenta previa dijagnosticira tijekom porođaja, obavlja se carski rez. Ako je dijete izgubilo mnogo krvi, beba može zahtijevati transfuziju krvi.

Ako je maternica pukla, beba se odmah dostavlja. Maternica se kirurški popravlja.

Ako je žena izgubila mnogo krvi, ona dobiva tekućinu intravenski. Ako je ovaj tretman neadekvatan, ona dobiva transfuziju krvi.

Ključne točke

 • Uobičajeno, mali vaginalni iscjedak krvi pomiješan s sluzom (krvavom varkom) signalizira početak porođaja.

 • Težina krvarenja ne ukazuje uvijek na ozbiljnost uzroka.

 • Ultrasonography je učinio kako bi se liječnicima identificirati ozbiljne poremećaje koji mogu uzrokovati krvarenje tijekom kasne trudnoće.

 • Žena s krvarenjem tijekom kasne trudnoće može biti hospitalizirana tako da se ona i njezin fetus mogu pratiti i liječiti prema potrebi.

 • Ako je krvarenje obilno, žena će možda morati dobiti tekućinu intravenski ili transfuziju krvi.