Pregled problema stopala

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Neki problemi stopala počinju u samom stopalu, na primjer, kao posljedica ozljede stopala. Problemi se mogu pojaviti u svim kostima, zglobovima, mišićima, tetivama ili ligamentima stopala.

Prijelomi stopala i gležnja su prilično uobičajene.

Drugi problemi stopala su posljedica poremećaja koji pogađaju mnoge dijelove tijela, kao što su dijabetes, giht, ili druge vrste artritisa.

Promjena boje noktiju na nogama liječnik uvijek mora procijeniti jer može biti uzrokovan određenim poremećajima, uključujući gljivičnu infekciju.

Osobe koje boluju od dijabetesa ili bolesti perifernih arterija (sužavanje arterija koje nose krv do nogu, ruku i možda unutarnjih organa) trebaju svakodnevno provjeravati noge zbog znakova infekcije ili čireva, a liječnik ili liječnik za nogu (podiatrist) treba provjeriti stopala najmanje dva puta godišnje ().

Liječenje

  • Promjene obuće i ortoze

  • Injekcije anestetika i / ili kortikosteroida

  • Ponekad operacija

Mnogi poremećaji stopala uspješno se liječe promjenom obuće osobe, kao što je nošenje različitih cipela ili upotrebom umetaka ili drugih uređaja smještenih u cipelu koji mijenjaju položaj ili raspon pokreta stopala za ublažavanje pritiska na zahvaćene zglobove ili bolna područja (zvano ortotika ili ortoze).

Injekcije anestetika u zahvaćeni zglob ili bolno područje često mogu ublažiti bolove i smanjiti mišićne grčeve, tako da se zglobovi mogu lakše kretati, a može se ubrizgati i kortikosteroid za smanjenje upale.

Ako ti tretmani nisu uspješni, ponekad je potrebna operacija kako bi se poboljšalo poravnanje i funkcioniranje zglobova i smanjila bol.