Konstipacija u djece

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Petra Milić, dr. med.

Konstipacija označava izostanak stolice ili otežano vršenje nužde u razdoblju od najmanje jednog mjeseca u dojenčadi i male djece te u razdoblju od dva mjeseca kod starije djece. (vidi: Konstipacija u odraslih). Stolice su tvrđe, a ponekad i veće nego obično te vršenje nužde može biti bolno. Konstipacija je vrlo česta kod djece. Uzrok je i do 5% posjeta djece liječniku. Dojenčad i djeca posebno su skloni razvoju konstipacije u tri razdoblja života. Prvo razdoblje je ono u kojem se u prehranu dojenčeta uvode žitarice i kruta hrana, drugo razdoblje je početak navikavanja djeteta na korištenje WC-a, a treće razdoblje je oko početka odlaska u školu.

Učestalost vršenja nužde varira tijekom djetinjstva i ne postoji jedinstvena definicija onoga što je normalno. Novorođenčad obično ima četiri ili više mekanih, i žutih stolica dnevno. Tijekom prve godine života dojenčad u pravilu ima 2 do 4 stolice dnevno. Dojenačad koja je dojena obično ima više puta stolicu u istom danu u odnosu na dojenčad koja je hranjena mliječnim pripravkom i može imati stolicu nakon svakog podoja. Nakon mjesec ili dva neka od dojene dojenčadi ima manje učestale solice, ali one ostaju i dalje kašaste ili dijelom tekuće. U dobi od jedne godine većina djece ima jednu ili ponekad dvije mekane, ali formirane stolice dnevno. Međutim neka dojenčad i mala djeca obično imaju stolicu samo jednom svaka 3 do 4 dana.

Smjernice za utvrđivanje zatvora u dojenčadi i djece:

 • izostanak stolice 2 ili 3 dana dulje nego što je uobičnajeno,

 • tvrda stolica ili bolno vršenje nužde,

 • obilne stolice koje mogu začepiti WC-školjku,

 • kapi svježe krvi na površini stolice.

Kod dojenčadi znakovi napora pri vršenju nužde kao što su napinjanje i plakanje prije uspješnog vršenja nužde ili meke stolice obično NE ukazuju na zatvor. Navedeni simptomi su obično posljedica neuspješnog opuštanja mišića dna zdjelice tijekom defekacije i obično se spontano razrješavaju.

Roditelji se često brinu o vršenju nužde svog djeteta, ali zatvor u pravilu nema ozbiljnih posljedica na zdravlje djeteta. Neka djeca s konstipacijom redovito se žale na bolove u trbuhu, osobito nakon obroka. Povremeno, defekacija velikih, tvrdih stolica može uzrokovati blago oštećenje kože i sluznice na čmaru (analna fisura). Analne fisure su bolne i mogu uzrokovati pojavu jarko crvene krvi na vanjskoj površini stolice ili na toaletnom papiru. Kronična konstipacija rijetko kad može dopridonijeti razvoju urinarnih problema kao što su infekcije mokraćnog sustava i mokrenje u krevet.

Uzroci

Česti uzroci

U 95% djece uzroci opstipacije su:

 • neadekvatne prehrambene navike,

 • problemi ponašanja.

Konstipacija koja je posljedica neadekvatnih prehrambenih navika ili problema u ponašanju naziva se funkcionalna konstipacija.

Neadekvatna prehrana koja je uzročnik konstipacije u pravilu sadrži nedovoljno tekućine i/ili vlakana (koja se u visokom postotku nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama).

Probemi ponašanja djeteta koji mogu biti povezani s konstipacijom uključuju stres (na primjer, onaj koji se javlja nakon rođenja mlađeg brata ili sestre), otpor pri prilagođavanju na korištenje WC-a i izraženu želju za kontrolom. Također, djeca mogu namjerno odgađati vršenje nužde (što se naziva odgađanje defekacije) jer imaju bolnu analnu pukotinu ili zato što se ne žele prestati igrati. Seksualno zlostavljanje može uzrokovati stres ili ozljedu koja za posljedicu ima odgađanje defekacije u djece. Ako djeca ne vrše nuždu onda kada za to osjećaju prirodni nagon, stijenka rektuma se s vremenom rasteže kako bi sadržavala veću količinu stolice. Kada je stijenka rektuma rastegnuta nagon za defekaciju se smanjuje, a sve više i više stolice se nakuplja te se nakupljeni sadržaj stvrdnjava. Može doći do začaranog kruga koji pogoršava konstipaciju. Ako se nakupljena stolica stvrdne, ona ponekad blokira prolaz daljnje mase stolice - to stanje se naziva fekalnom impakcijom. Rjeđa stolica koja se nalazi dalje od rektuma nego otvrdnuta stolica može procuriti oko utisnutog dijela stolice u donje rublje djeteta i dovesti do pojave inkontinencije stolice (enkopreza). Roditelji tada mogu misliti da dijete ima proljev premda je stvarni problem konstipacija.

Manje česti uzroci

U oko 5% djece konstipacija je posljedica fizičke bolesti, lijeka ili toksina. Poremećaji koji mogu uzrokovati konstipaciju mogu biti vidljivi pri rođenju ili mogu postati vidljivi kasnije. Zatvor koji je rezultat metaboličkog poremećaja, lijeka ili toksina naziva se organska konstipacija.

Kod novorođenčadi i dojenčadi poremećaj koji najčešće uzrokuje organsku konstipaciju je:

Ostali uzroci organskog zatvora su:

Teži poremećaji probavnog sustava (kao što su upala slijepog crijeva ili opstrukcija u crijevima) kod djece se često prezentiraju izostankom stolice. Međutim ova djeca obično imaju i druge, izraženije simptome, kao što su bol u trbuhu, oticanje trbuha i/ili povraćanje. Ti simptomi obično prvi navode roditelje da potraže liječničku pomoć puno prije nego sami izostanak stolice.

Procjena zdravstvenog stanja djeteta

Liječnik najprije pokušava utvrditi je li konstipacija u djeteta posljedica neadekvatne prehrane, problema u ponašanju (funkcionalna konstipacija) ili metaboličkog poremećaja, toksina ili lijeka (organska konstipacija).

Znakovi upozorenja

Simptomi čija je prisutnost razlog za detaljniju daljnju obradu i koji bi trebali izazvati sumnju na organski uzrok konstipacije, su:

Kada posjetiti liječnika

Djecu kod koje su prisutni znakovi ili simptomi upozorenja odmah treba pregledati liječnik. Ako znakovi upozorenja nisu prisutni, ali dijete i dalje ima rijetke, tvrde ili bolne stolice, trebalo bi se obratiti liječniku. Ovisno o prisutnosti drugih simptoma, liječnik može savjetovati liječenje jednostavnim metodama kod kuće ili može savjetovati roditeljima da dovedu dijete na pregled.

Što liječnik tada radi

Liječnik najprije postavlja pitanja o razvoju simptoma kod djeteta i djetetovoj povijesti bolesti. Liječnik tada vrši pregled. Ono što primijeti u povijesti bolesti i tijekom fizikalnog pregleda često sugerira uzrok konstipacije i daljnje pretrage koje bi eventualno mogle biti potrebne (vidi tablicu Neki fizički uzroci i značajke konstipacije u dojenčadi i djece).

Liječnik utvrđuje je li novorođenče ikada do tada imalo stolicu (prva stolica naziva se mekonij). Novorođenčad koja nije imala stolicu unutar 24 do 48 sati nakon rođenja trebalo bi temeljito pregledati kako bi se isključila mogućnost postojanja Hirschsprungove bolesti, anorektalnih malformacija ili drugih ozbiljnih poremećaja.

Kod dojenčadi i starije djece liječnk pita je li konstipacija započela nakon određenog događaja, kao što je uvođenje žitarica ili druge čvrste hrane u prehranu dojenčeta ili djeteta, konzumiranje meda, početak podučavanja korištenju WC-a ili polazak u školu. Kod svih dobnih skupina liječnik postavlja pitanja o prehrambenim navikama, drugim bolestima te eventualnoj prisutnosti toksina i lijekova koji mogu uzrokovati konstipaciju.

Na početku pregleda liječnk prvo zabilježi opće stanje djeteta te mjeri visinu i težinu kako bi provjerio postoje li znakovi mogućeg zaostajanja u rastu. Liječnik se zatim usredotoči na trbuh, analni otvor (uključujući digitorektalni pregled) i na neurološki status (koji može utjecati na funkcioniranje probavnog trakta).

Dijagnostička obrada

Kada se čini da je prisutan funkcionalni uzrok konstipacije daljnja dijagnostička obrada nije potrebna osim ukoliko dijete ne reagira na liječenje. Ako dijete ne reagira na liječenje ili ako liječnik posumnja da je uzrok konstipacije neki drugi poremećaj, učini se rendgenska snimka trbuha, a daljnja dijagnostička obrada koja se provodi ovisi o nalazima.

Neki uzroci i značajke konstipacije kod dojenčadi i djece

Uzrok

Zajedničke značajke *

Dijagnostička obrada

* Značajke uključuju simptome i nalaze liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali nisu obavezno prisutne.

Vršenje nužde ; MRI = magnetska rezonancija.

Urođene malformacije anusa

Netipični položaj anusa

Analni otvor doima se bliže položen genitalijama nego što je uobičajeno

Potrebno je izvršiti mjerenja kako bi se odredilo točno mjesto analnog otvora

Analna stenoza (suženi anus)

Odgođeno prvo vršenje nužde (pod nazivom mekonij) nakon prvih 24-48 sati života

Eksplozivna i bolna defekacija

Otok trbuha

Nenormalan izgled ili položaj analnog otvora

Liječnički pregled

Poremećaj anlnog otvora (anorektalne malformacije)

Otok trbuha

Izostanak defekacije

Poremećaj analnog otvora pronađen za vrijeme liječničkog pregleda

Liječnički pregled učinjen ubrzo nakon poroda

Poremećaji kralježnične moždine

Meningomyelocele (najteži oblik spine bifide)

Izrazito crvena promjena na koži u području gdje kralježnična moždina proviruje kroz kožu, vidljiva odmah po rođenju

Sniženi refleksi u nogama ili smanjenje mišićnog tonusa nogu

Odsutnost normalno prisutnog analnog refleksa (zatezanje mišića kao odgovor na lagani dodir u području analnog otvora, koji se naziva se analni mig)

Rendgenska snimka donjeg dijela kralježnice

MRI kralježnice

Okultna spina bifida (defekt kostiju kralježnice)

Povećana dlakavosti ili udubljenje na koži iznad defekta, prisutan pri rođenju

MRI kralježnice

Napete niti kralježnične moždine (tijekom fetalnog razvoja kralježnična moždina je zaostala u donjem dijelu kralježnice i ne može se pomaknuti prema normalnom položaju)

Otežan hod, bol ili slabost u nogama i bolovi u leđima

Urinarna inkontinencija

MRI kralježnice

Tumor u blizini trtične kosti (sakralni teratom) ili drugi tumor kralježnične moždine

Bolovi u leđima, otežan hod, bol ili slabost u nogama

Urinarna inkontinencija

MRI kralježnice

Infekcija u području kralježnice ili kralježnične moždine

Bolovi u leđima, otežan hod, bol ili slabost u nogama

Povišena tjelesna temperatura

Urinarna inkontinencija

MRI kralježnice

Hormonalni, metabolički ili elektrolitni poremećaji

Dijabetes insipidus (posljedica neadekvatnog lučenja antidiuretskog hormona koji pomaže u regulaciji količine vode u tijelu)

Prekomjerna žeđ i prekomjerni plač koji se smiruje nakon što se dojenčetu ponudi piti vode

Prekomjerno mokrenje razrijeđenog urina

Gubitak tjelesne težine i povraćanje

Laboratorijska analiza urina i krvi radi mjerenja razrijeđenosti urina i krvi (osmolalnost)

Krvne pretrage radi mjerenja razine antidiuretskog hormona

Hiperkalcemija (nenormalno visoka razina kalcija u krvi)

Mučnina i povraćanje, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, slabost mišića i bol u trbuhu

Prekomjerna žeđ i prekomjerno mokrenje

Laboratorijske krvne pretrage radi mjerenja razine kalcija

Hypokalijemia (nenormalno niska razina kalija u krvi)

Mišićna slabost

Pretjerano mokrenje i dehidracija

Nedovoljno dobivanje na tjelesnoj težini (usporeni rast)

Moguće liječenje diureticima ili određenim antibioticima

Laboratorijska analiza razine elektrolita u krvi

Hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače)

Poremećaj hranjenja

Smanjena srčana frekvencija

Kod novorođenčadi povećan opseg velike fontanele (prostor između kostiju lubanje) i smanjenje mišićnog tonusa

Suha koža, slabije podnošenje hladnoće, umor i žutica

Laboratorijska analiza razine hormona štitnjače u krvi

Poremećaji probavnog sustava

Cistična fibroza

Odgođena prva stolica po rođenju

Usporeno dobivanje na tjelesnoj težini ili usporeno napredovanje

Česte upale pluća

Određivanje razine klora u znoju

Moguće genetsko testiranje za potvrdu postavljene dijagnoze

Hirschsprungova bolest

Odgođena prva stolica po rođenju

Otok trbuha

Povraćeni sadržaj zelene ili žute boje, što ukazuje na prisutnost žuči u povraćenom sadržaju

Suženje analnog otvora otkriveno tijekom liječničkog pregleda

Rendgenska snimka donjeg dijela probavnog trakta nakon aplikacije barija u rektum (barijski klistir)

Mjerenje tlaka unutar anusa i rektuma (manometrija)

Biopsija rektuma

Alergija na proteine kravljeg mlijeka

Povraćanje

Poteškoće s hranjenjem

Gubitak težine, usporen rast ili oboje

Svježa krv u stolici

Analiza stolice

Ublažavanje simptoma nakon promjene adaptiranog mliječnog pripravka

Moguća endoskopija, kolonoskopija ili oboje

Celijakija

Bolovi u trbuhu

Nadutost

Gubitak tjelesne mase

Umor

Laboratorijska anliza krvi

Endoskopija

Sindrom iritabilnog kolona

Dugotrajna (kronična) bol u trbuhu

Naizmjenično javljanje proljeva i konstipacija

Osjećaj nepotpunog pražnjenja nakon vršenja nužde

Procjena učestalosti stolice te vremenskog perioda javljanja boli i njenih karakteristika

Isključivanje postojanja drugih bolesti uzimanjem povijesti bolesti, fizikalnim pregledom, a možda i laboratorijskom analizom krvi i stolice te eventualnim slikovnim pretragama ili kolonoskopijom

Pseudo-opstrukcija (koja uzrokuje simptome blokade, ali postojanje blokade nije dokazano)

Mučnina i povraćanje

Bolovi u trbuhu i otok trbuha

Rendgenska snimka trbuha

Testovi za procjenu funkcije probavnog sustava (ispitivanja pokretljivosti crijeva)

Tumorska tvorba u trbuhu

Gubitak težine, noćno znojenje i povišena tjelesna temperatura

Otok trbuha ili bol u trbuhu

Tumorska masa u trbuhu otkrivena tijekom liječničkog pregleda

MRI trbuha

Nuspojave lijekova

Korištenje lijekova s antikolinergičnim učinkom (kao što su antihistaminici), antidepresivi, kemoterapijski lijekovi ili opioidi

Primjena lijekova koji mogu uzrokovati konstipaciju

Liječnički pregled

Otrovne tvari

Dojenački botulizam

Nagli poremećaj sisanja

Gubitak mišićnog tonusa

Ponekad konzumacija meda prije 12-og mjeseca života

Laboratorijski test na botulinum toksin u stolici

Trovanje olovom

Obično nije praćeno simptomima

Moguća je bol u trbuhu, umor i razdražljivost

Regresija u psihičkom razvoju

Laboratorijski test mjerenja razine olova u krvi

Liječenje

Liječenje konstipacije ovisi o njenom uzroku.

U terapiji organske konstipacije ako je uzročnik metabolički poremećaj treba ga liječiti, ako je uzročnik lijek treba regulirati terapiju, a ako je uzročnik toksin treba ga ukloniti.

U liječenju funkcionalne konstipacije potrebno je primijeniti sljedeće mjere:

 • prilagodba prehrane,

 • promjena životnih navika,

 • ponekad je potrebno koristiti omekšivače stolice ili laksative.

Prilagodba prehrane

Prehrambene promjene za dojenčad uključuju davanje 30 do 120 mililitara [ml] soka od šljive, kruške ili jabuke svaki dan. Za dojenčad u dobi manjoj od 2 mjeseca, 1 čajna žličica (5 ml) laganog kukuruznog sirupa može se dodati u adaptirani mliječni pripravak ujutro i navečer.

Starija dojenčad i djeca trebala bi povećati unos voća, povrća i žitarica s visokim udjelom vlakana i smanjiti potrošnju hrane koja uzrokuje zatvor, kao što su mlijeko i sir.

Promjena životnih navika

Promjena životnih navika može pomoći starijoj djeci. Predložene mjere:

 • Poticanje djece naučene na vršenje nužde na WC-u da sjede na WC školjci 5 do 10 minuta nakon obroka i ohrabrivati njihov napredak na tom polju (na primjer, bilježeći napredak na zidu)

 • Privremeni prestanak daljnje obuke korištenja WC-a dok traje konstipacija

Sjedenje na WC-školjci nakon obroka može pomoći jer uzimanje obroka u pravilu izaziva refleks defekacije. Djeca često ignoriraju signale ovog refleksa i odgađaju defekaciju. Ova tehnika koristi refleks kako bi pomogla postizanju uravnoteženog funcioniranja probavnog trakta, uspostavila rutinu odlaska na WC i potakla redovitije vršenje nužde.

Omekšivači stolice i laksativi

Ukoliko promjenom životnih navika i prilagodbom prehrane ne dođe do poboljšanja liječnik može preporučiti određene lijekove koji pomažu omekšati stolicu (omekšivače stolice) i/ili potiču spontano kretanje probavnog trakta (laksativi). Takvi lijekovi uključuju polietilen glikol, laktulozu, mineralno ulje, magnezijev hidroksid, senu i bisakodil. Mnogi od ovih lijekova mogu se kupiti bez liječničkog recepta. Međutim, doze se moraju korigirati sukladno dobi i tjelesnoj težini djeteta, kao i težini zatvora. Stoga bi se roditelji trebali savjetovati s liječnikom o odgovarajućoj dozi i učestalosti primjene spomenutih lijekova Cilj liječenja je vršenje nužde jednom dnevno, a da stolica bude mekana.

Ako djeca imaju impakciju fekalne mase liječenje uključuje nježne klizme i sredstva (poput mineralnog ulja ili polietilen glikola) koja se uzimaju na usta s velikim količinama tekućine. Ako ove metode liječenja nisu djelotvorne dijete će možda biti potrebno hospitalizirati radi ukanjanja impakcije.

Dojenčad obično ne zahtijeva bilo koju od navedenih metoda liječenja. Glicerinski supozitorij je najčešće adekvatna terapijska metoda.

Za održavanje redovitih stolica u liječenju neke djece ponekad je potrebno u prehranu uključiti dodatke prehrani koji sadrže visoki udio vlakana (kao što je psyllium), koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta. Da bi ti dodatci prehrani bili djelotvorni djeca moraju piti 1 do 2 litre vode dnevno.

Ključne točke

 • Konstipacija najčešće uzrokovana pogrešnim životnim navikama ili neadekvatnom prehranom (naziva se funkcionalana konstipacija).

 • Dijete je potrebno odvesti na liječnički pregled ukoliko je interval između vršenja nužde 2 ili 3 dana dulji nego što je to za dijete uobičajeno, ako je stolica tvrda ili obilna, ako je vršenje nužde bolno ili su prisutni tragovi krvi u stolici ili ako dijete ima neki od prethodno navedenih simptoma.

 • Ukoliko novorođenče ne izvrši nuždu unutar prvih 24 do 48 sati po rođenju potrebno je napraviti temeljitu procjenu kako bi se isključila prisutnost Hirschsprungove bolesti ili nekog drugog ozbiljnog poremećaja.

 • Dodavanje vlakana u prehranu ili modifikacija životnih navika može pomoći kada su uzrok neadekvatna prehrana ili loše životne navike.