Brusnica

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Brusnice su voće koje se može konzumirati u cijelo ili u prehrambenim proizvodim poput želea i sokova.

(Pogledaj Pregled DOdaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Brusnice se najčešće uzimaju kako bi spriječile i ublažili simptome infekcije mokraćnog sustava. Dokumentirana je učinkovitost brusnica u prevenciji infekcija mokraćnog sustava. Međutim, nedavna analiza pokazala je smanjenje inkfekcija mokraćnog sustava za 33%. Prirodni neprerađeni sok od brusnica sadrži antocijanidine koji sprječavaju vezanje Escherichia coli (bakterije koje obično uzrokuju infekcije urinarnog trakta) na zid urinarnog trakta.

Neki ljudi uzimaju sok od brusnica kako bi smanjili temperaturu i liječili određene vrste raka. Međutim, nema znanstvenih dokaza da je on učinkovit za te namjene.

Moguće nuspojave

Nisu poznate nuspojave. Međutim, budući da je većina soka od brusnica jako zaslađena kako bi nadoknadila svoj oporni okus, osobe s dijabetesom ne bi trebale konzumirati sok od brusnica, osim ako je umjetno zaslađen. Osobe koje imaju kamen u bubregu trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja proizvoda od brusnice.

Moguće interakcije s lijekovima

Proizvodi od brusnice mogu povećati učinke lijekova koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka (kao što je antikoagulantni varfarin), što može izazvati teško krvarenje.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Cranberry