Tjelesni rast i seksualno sazrijevanje adolescenata

Autor: Evan G. Graber, DO
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Tijekom adolescencije (obično u dobi od 10 do kasnih tinejdžerskih godina ili pak ranih 20-ih godina), dječaci i djevojčice dostižu visinu i težinu odraslih i prolaze kroz spolno sazrijevanje (pubertet). Vrijeme i brzina kojom se te promjene događaju variraju i na njih utječu čimbenici nasljeđa kao i okolišni čimbenici.

(Vidi također Nadzor nad zdravljem djeteta.)

Tjelesni rast

Za krivulje visine i težine za djecu od 2 godine i stariju pogledajte growth charts iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Tijekom adolescencije dolazi do zamaha rasta. Zamah rasta u dječaka javlja se tijekom sredine adolescencije imeđu dobi od 12 i 17 godina i obično počinje godinu dana nakon početka rasta testisa. Dječaci rastu oko 4 inča (oko 10 centimetara) tijekom godine njihovog najvećeg rasta. Zamah rasta kod djevojčica javlja se u ranoj adolescenciji između dobi od 9½ godina te 13½ godina. Djevojke rastu oko 3½ inča (oko 9 centimetara) tijekom godine njihovog najvećeg rasta. Općenito, dječaci postaju teži i viši od djevojčica. Do 18.-e godine, dječaci imaju oko 1 inč (oko 2½ centimetra) preostalog rasta a djevojčice imaju neznatno manje.

Ako vrijeme rasta nije tipično, osobito u dječaka čiji je tjelesni razvoj odgođen ili u djevojčica čiji se razvoj pojavi rano, emocionalni stres je vjerojatan. Većina djece koji rastu polako naposljetku postignu normalnu visinu (vidi Konstitucionalni zaostatak u pubertetskom razvoju). Međutim, adolescenti čiji je rast odgođen ili abnormalan () bi trebali biti procijenjeni od strane liječnika kako bi se isključiče bolesti i drugi tjelesni uzroci i kako bi im se dala podrška.

Seksualno sazrijevanje (pubertet)

Seksualno sazrijevanje ili pubertet počinje u različitim godinama, ovisno o genetskim i okolišnim čimbenicima. Seksualna zrelost danas počinje ranije nego prije jednog stoljeća, vjerojatno zbog poboljšanja u prehrani, općem zdravlju i životnim uvjetima. Primjerice, prosječna dob u kojoj djevojčice dobiju prvu menstruaciju se smanjila za oko 3 godine u posljednjih 100 godina. Međutim, kad god počne spolno sazrijevanje, ono se obično događa istim redoslijedom.

U dječaka, seksualne promjene počinju s povećanjem skrotuma i testisa, nakon čega slijedi produljenje penisa ( vidi: Pubertet u dječaka). Zatim se pojavljuje stidna (pubična) dlakavost. Pazušna (aksilarna) dlakavost i dlake na licu pojavljuju se oko 2 godine nakon pojave stidne dlakavosti. Zamah rasta obično počinje godinu dana nakon početka povećanja testisa. Dječaci u Sjedinjenim Državama obično imaju svoju prvu ejakulaciju između 12½ godina i 14 godina, oko godinu dana nakon ubrzanja rasta penisa. Mladi adolescenti često imaju blago povećanje grudi (ginekomastija) koji se obično povuče u roku od nekoliko godina.

U većine djevojaka, pupanje prsa je prvi znak seksualnog sazrijevanja, nakon čega slijedi početak zamaha rasta ( vidi: Pubertet u djevojaka). Ubrzo nakon toga javlja se stidna (pubična) i pazušna (aksilarna) dlakavost. Menstruacija obično počinje oko 2 godine nakon početka rasta dojki i kada se rast u visinu uspori nakon dostizanja vršne brzine. U Sjedinjenim Američkim Državama, većina djevojaka dobije prvu menstruaciju (menarhe) u dobi od 12 ili 13 godina, ali postoji širok raspon.

I kod dječaka i kod djevojčica prvo se mogu pojaviti stidna i / ili pazušna dlakavost. Ova pojava može biti normalna varijacija, ali o tome treba razgovarati s liječnikom.

Ako seksualno sazrijevanje počne prerano (vidi Rani pubertet) ili je jako zakasnjelo (vidi Zakasnjeli pubertet), liječnici obično procjenjuju djecu zbog mogućih hormonalnih poremećaja.

Više informacija

  • Growth charts iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)