Nociceptivni bol

Autor: James C. Watson, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Jelena Košćak Lukač, dr. med.

Nociceptivna bol uzrokovana je ozljedom tjelesnih tkiva.

(Vidi također Pregled boli.)

Većina boli je nociceptivna. Nastaje stimulacijom receptora boli za ozljedu tkiva (nociceptori), koji se uglavnom nalaze u koži ili unutarnjim organima. Ozljeda može biti posjekotina, modrica, prijelom kostiju, nagnječenje, opeklina ili bilo što drugo što oštećuje tkivo.

Nociceptivna bol je obično oštra ili pulsirajuća, ali može biti i tupa. Blokada u unutarnjem organu obično uzrokuje duboku, grčevitu bol, a mjesto boli je teško odrediti. Ali kada su neka meka tkiva, kao što su ona koja okružuju unutarnje organe, oštećena, bol može biti oštra i lako je se locira.

Bol koju gotovo svi osjećaju nakon operativnog zahvata je nociceptivna bol. Bol može biti konstantna ili isprekidana, često se pogoršava kada se osoba kreće, kašlje, smije se ili duboko diše ili kada se mijenjaju zavoji stavljeni na kiruršku ranu.

Bolovi zbog karcinoma su također većinom nociceptivni. Kada tumor zahvati kosti i organe, može uzrokovati blagu nelagodu ili tešku, nepopustljivu bol. Neki postupci kojima se liječe karcinomi, kao što su operativni zahvat i terapija zračenjem, također mogu uzrokovati nociceptivnu bol.

Lijekovi protiv bolova (analgetici), uključujući opioide, obično su učinkoviti u liječenju.