Laringitis

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.

Laringitis je upala grkljana (larinks).

  • Upalu najčešće uzrokuje virus.

  • Tipični simptomi uključuju promuklost i gubitak glasa.

  • Dijagnoza se temelji na simptomima i promjenama glasa.

  • Vrlo često su glasovni odmor i izbjegavanje bilo kakvih iritansa odgovarajući tretman.

Uzroci

Najčešći uzrok akutnog laringitisa (traje kraće od tri tjedna) je

  • Virusne infekcije gornjih dišnih putova, kao što je prehlada.

Laringitis može biti i prateći simptom stanja kao što su upale gornjih i donjih dišnih puteva (npr. bronhitis).Prekomjerna uporaba glasa, alergijska reakcija i udisanje iritanata kao što je dim cigarete može uzrokovati akutni ili trajni (kronični) laringitis. Bakterijske infekcije grkljana su izuzetno rijetke.

Kronični laringitis, kod kojeg simptomi traju dulje od tri tjedna, može biti uzrokovan laringofaringealnim refluskom i bronhitisom.Ljudi koji pate od bulimije radi učestalog povraćanja mogu razviti laringitis.

Simptomi

Simptomi laringitisa su neprirodna promjena glasa, kao što je promuklost ili promjena tona, ili čak gubitak glasa koji se razvija za nekoliko sati ili dana. Bolesnik navodi osjećaj škakljanja u grlu te osjećaj kao da mu nešto stoji u grlu i posljedično ima čestu potrebu za pročišćavanjem grla.

Simptomi se razlikuju ovisno o težini upale. Kod teških infekcija mogu se pojaviti vrućica, opći osjećaj slabosti, poteškoće u gutanju i bol u grlu.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Pregled s ogledalom (indirektna laringoskopija) ili fiberoptikom (laringoskpija fleksibilnom optikom)

  • Daljnje pretrage ako se postavi sumnja na rak

Dijagnoza laringitisa temelji se na tipičnim simptomima i promjenama glasa.

Kod kroničnog laringitisa, liječnik gleda niz grlo ogledalom ili tankom, fleksibilnom optikom. Pregled otkriva nešto crvenila, a ponekad i oticanje sluznice grkljana.

Rak grkljana uzrokuje kontinuiranu promuklost, stoga bi se svaka osoba kod koje promuklost traje dulje od dva tjedna trebala javiti liječniku.

Liječenje

  • Glasovni odmor (šutnja), sredstva za suzbijanje kašlja (antitusici), unošenje dodatne tekućine i inhalacije

  • Liječenje uzroka

Liječenje virusnog laringitisa ovisi o simptomima. Odmaranje glasa (šutnja), uzimanje sredstava za suzbijanje kašlja (antitusici), pijenje dodatne tekućina i inhalacije parom olakšavaju simptome i pomažu u liječenju. Bolesnici često pogrešno misle da je šapat glasovni odmor, ali baš suprotno šaptanje može još više iritirati grkljan. Prestanak pušenja i liječenje bronhitisa, ako postoji, može ublažiti laringitis.

Antibiotik se daje samo za infekciju koju uzrokuju bakterije.

Ovisno o mogućem uzroku, mogu biti korisne specifične terapije za kontrolu laringofaringealnog refluksa, bulimije ili laringitisa izazvanog lijekovima.