Kompjuterska tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MR)

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Kompjuterska tomografija (CT—) i magnetska rezonancija(MR—) su pretrage kojima se može procijeniti lokacija i veličina trbušnih organa. Osim toga, ovim se pretragama često otkrivaju zloćudni (maligni) ili dobroćudni (benigni) tumori. Također se mogu otkriti promjene krvnih žila. Isto tako, ovim se pretragama mogu otkriti upale, kao što su upala crvuljka ("upala slijepog crijeva", apendicitis) ili upala džepova sluznice crijeva izbočenih kroz mišićnicu koje nazivamo divertikulima (divertikulitis). Ponekad se koriste i kao pomoć u usmjeravanju rendgenskih ili kirurških zahvata.

Za CT probavnog trakta obično se pacijentima daju tvari koje se mogu vidjeti na rendgenskim zrakama (kontrastna sredstva) kako bi se lakše razlikovalo jedno tkivo ili struktura od okoline. Kontrastna sredstva se mogu davati na usta, putem vena i/ili klistirom.

CT enterografija

Ova pretraga omogućuje liječnicima da jasno vide sluznicu tankog crijeva u potrazi za tumorima ili krvarenjem. Za ovu pretragu potrebno je popiti veću količinu (1.5 L) tekućeg kontrastnog sredstva kao što je barij. Kontrastno sredstvo širi tanko crijevo kako bi se pretragom moglo bolje prikazati.

CT kolonografija

Ovom pretragom dobivaju se dvodimenzionalne i trodimenzionalne snimke debelog crijeva (kolona) koje mogu prikazati tumore ili druge promjene. Neki liječnici koriste ovu pretragu umjesto kolonoskopije da bi otkrili rak debelog crijeva.

Za ovu pretragu potrebno je popiti kontrastno sredstvo, dok se debelo crijevo napuhuje plinom kroz cijev umetnutu u rektum. Prije pretrage, pacijentima se daju laksativi ili klistir slične onima potrebnim za redovitu kolonoskopiju kako bi se crijeva ispraznila i kako bi se temeljito uklonila stolica. Iako je CT kolonografijom moguće otkriti abnormalne izrasline (crijevne polipe) ili čak rak crijeva, ljudima je još uvijek potrebna kolonoskopija zbog uklanjanja svih polipa ili abnormalnosti otkrivenih tijekom testa i kako bi se dobio materijal za daljnju analizu.