Rascjep usana i rascjep nepca

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Najčešći defekti lubanje i lica pri rođenju su rascjep usne i rascjep nepca, koji pogađaju oko 1 na svakih 700 novorođenčadi.

  • Rascjep usne je odvajanje gornje usne, obično neposredno ispod nosa.

  • Rascjep nepca je rascjep na nepcu što rezultira nenormalnim prolazom u području nosa.

Rascjep usne i rascjep nepca često se javljaju zajedno.

Okolni i genetski čimbenici mogu utjecati na nastajanje rascjepa usne ili nepca. Majčina uporaba duhana, alkohola ili drugih droga tijekom trudnoće može povećati rizik od rođenja djeteta s rascjepom usne ili nepca. Jedno dijete rođeno s rascjepom usne ili nepca povećava rizik od dobivanja drugog djeteta s ovom vrstom defekta.

Rascjep usne izobličuje i sprječava djecu da zatvaraju usne oko bradavice. Rascjepa nepca ometa prehranu i govor i povećava rizik od upale uha. Postoje mogućnosti za bolju prehranu dojenčadi koja uključuju upotrebu posebno dizajniranih bradavica na bočici, dentalnog uređaja koji privremeno može zatvoriti krov usta, tj. nepce tako da dojenčad može bolje sisati, hranilica koja se može stisnuti da bi se dobila formula te umjetno nepce koje se može oblikovati.

Rascjep usne i rascjep nepca mogu se ispraviti operacijom. Vrijeme operacije ovisi o deformitetu i o djetetu. Za rascjep nepca, često se izvodi postupak u dvije faze. Rascjep usne, nosa i mekog nepca (stražnji mekani dio nepca) popravljaju se u dobi od 3 do 6 mjeseci, a tvrdo nepce (tvrđi prednji dio) popravlja se u dobi od 15 do 18 mjeseci. Dentalno i ortodontsko liječenje, govorna terapija i savjetovanje mogu biti potrebni kada je dijete starije.

Vjerojatnost rascjepa usne i nepca može se smanjiti ako žena uzims folnu kiselinu prije trudnoće i tijekom prvog tromjesečja.

(Vidi također Uvod u defekte lica, kostiju, zglobova i mišića.)