Defekti ruku, prstiju ruku i prstiju stopala

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Ponekad se ruka ili stopalo ne razviju u potpunosti. Dio ekstremiteta, ili cijela ruka ili noga mogu izostajati. Također, osoba može imati premalo ili višak prstiju ruku ili nogu.

U sindromu amnionskih tračaka nastaju defekti ruku, prstiju ruku ili stopala kada se dijelovi tijela sužavaju uslijed omatanja tankim vlaknima tkiva iz amnionske vrećice. Amnionska vreća sadrži amnionsku tekućinu koja okružuje fetus, akoji se normalno razvija u maternici. Tračci se zapletu oko fetusa, poput žica ili gumenih traka, na taj način zahvaćajući dijelove tijela i ograničavajući njihov rast.

Polidaktilija je dodatni prst na ruci ili stopalu. Najčešće su duplicirani mali prsti ili palčevi na rukama, kao i veliki prsti stopala. Dodatni prst ili nožni prst mogu biti samo nakupina tkiva, a može biti i u potpunosti funkcionalan, s vlastitim živčanim završecima, kostima i zglobovima.

U sindkatiliji prsti ruku ili nožni prsti se ne razdvajaju što stvara oblik ruku ili stopala nalik mreži. U jednostavnim oblicima sindaktilije, međusobno su spojena meka tkiva. U složenim oblicima bolesti, kosti su spojene zajedno.

Polidaktilija i sindaktilija mogu se pojaviti izolirano ili kao dio genetskog sindroma kao što je primjerice Apertov sindrom.

Kako bi se ispravio defomitet ili poboljšala funkcija, liječnici se mogu odlučiti na operativni zahvat. Nekoj djeci je potrebna proteza, umjetna naprava koja zamjenjuje dio koji nedostaje tijelu (vidi Pregled protetike ekstremiteta).

(Vidi također Uvod u defekte lica, kostiju, zglobova i mišića.)