Cjepivo protiv difterije-tetanusa

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa je kombinirano cjepivo koje štiti od ove tri bolesti:

  • Difterija obično uzrokuje upalu grla i sluznice usta. Međutim, bakterije koje uzrokuju difteriju proizvode toksin koji može oštetiti srce, bubrege i živčani sustav. Difterija je nekada bila vodeći uzrok smrtnosti kod djece.

  • Tetanus (kočenje vilice) uzrokuje jake grčeve mišića koji su posljedica toksina kojeg proizvode bakterije. Bakterije obično ulaze u tijelo kroz ranu.

  • Hripavac (hripćući kašalj) je vrlo zarazna respiratorna infekcija koja je posebno opasna za djecu mlađu od 2 godine i osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav.

Za više informacija pogledajte Tdap (Tetanus, Diphtheria, Pertussis) vaccine information statement.

(Vidjeti također Pregled imunizacije.)

Cjepivo ima dva oblika:

  • DTaP za djecu do 7 godina

  • Tdap za adolescente i odrasle

Tdap ima niže doze cjepiva protiv difterije i pertusisa, što je označeno malim slovima d i p. Niže doze odgovarajuće su za adolescente i odrasle. Postoji i cjepivo koje sadrži samo komponente tetanusa i difterije (cjepivo protiv tetanusa-difterije).

Primjena

Cjepivo za difteriju-tetanus-pertusis daje se kao injekcija u mišić. Kao dio rutinskog cijepljenja u djetinjstvu daje se pet injekcija DTaP-a: uobičajeno u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 15 do 18 mjeseci i 4 do 6 godina.

Budući da se pertusis sve češće javlja među odraslima, preporučuje se pojačanje doze s Tdap u dobi od 11 do 12 godina, nakon čega slijedi pojačanje doze protiv tetanusa-difterije svakih 10 godina.

Odrasli koji su propustili seriju cjepiva tijekom djetinjstva trebali bi ih primiti u odrasloj dobi. Ako odrasli nisu primili Tdap u dobi od 11 do 12 godina ili nisu sigurni jesu li cijepljeni, liječnici im daju jednu dozu Tdap.

Trudnice dobivaju dozu Tdap tijekom svake trudnoće.

Određena stanja mogu utjecati na to jesu li i kada ljudi cijepljeni (vidi također CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?). Ako osobe imaju privremenu bolest, liječnici obično čekaju s primjenom cjepiva do oporavka od bolesti.

Nuspojave

Mjesto uboda može postati bolno, otečeno i crveno. Ozbiljne nuspojave su rijetke. One uključuju vrućicu, neutješan plač, napadaje i tešku alergijsku reakciju.

Ozbiljne nuspojave obično su posljedica dijela cjepiva protiv pertusisa. Ako se pojave, cjepivo koje sadrži komponentu protiv pertusisa se ne primjenjuje ponovno. Umjesto toga, koristi se cjepivo protiv tetanusa-difterije (koje ne sadrži komponentu pertusisa) za dovršavanje serije cijepljenja.

Cjepivo DTaP ili Tdap se ne ponavlja ako se napadaji ili drugi znakovi poremećaja funkcije mozga pojave unutar 7 dana nakon primjene cjepiva.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Tdap (Tetanus, Diphtheria, Pertussis) vaccine information statement

  • CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?