Pregled aneurizme aorte i disekcije aorte

Autori: Mark A. Farber, MD, FACS
Thaniyyah S. Ahmad, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Aorta, promjera oko 2,5 cm, najveća je arterija u tijelu. Dobiva krv obogaćenu kisikom iz lijeve klijetke i distribuira je po cijelom tijelu osim u pluća (koja primaju krv iz desne klijetke). Odmah nakon što aorta napusti srce, odvajaju se manje arterije koje dovode krv u glavu i ruke. Aorta se zatim spušta prema dolje, a na njenom putu od lijeve klijetke do donjeg abdomena na vrhu kuka (zdjelice) odvajaju se dodatne manje arterije. Na tome mjestu, aorta se dijeli na dvije ilijačne arterije, koje opskrbljuju krvlju donje ekstremitete.

Bolesti aorte su:

  • Aneurizme: ispupčenja u slabim dijelovima zidova aorte

  • Disekcija: odvajanje slojeva stijenke aorte

Ove bolesti mogu odmah biti smrtonosne, ali obično su potrebne godine da se razviju.

Aneurizme se također mogu razviti u drugim arterijama trupa, ruku i nogu (nazivaju se periferne arterije) kao što su arterije u stražnjem dijelu koljena (poplitealne arterije) i glavne arterije bedara (femoralne arterije). Arterije koje opskrbljuju glavu (karotidne arterije), arterije koje opskrbljuju mozak (moždane arterije) i arterije koje opskrbljuju srčani mišić (koronarne arterije) mogu također razviti aneurizme.

Puknuće aneurizme u mozgu može uzrokovati subarahnoidno krvarenje.

Aneurizme aorte

  • Tlak krvi unutar arterije tjera slabe dijelove stijenke arterije da se ispupče prema van.

  • Ako se ne liječi, aneurizma može puknuti, što dovodi do bolova i unutarnjeg krvarenja.

Lokalizacija

Aneurizme se mogu razviti bilo gdje duž aorte. Tri četvrtine aneurizmi aorte razvijaju se u dijelu koji prolazi kroz abdomen (abdominalnu aortu), a ostali se razvijaju u dijelu koji prolazi kroz prsa (torakalna aorta).

Kod starijih osoba aneurizme se najvjerojatnije događaju u područjima gdje se arterie granaju (na primjer, gdje se abdominalna aorta grana u ilijačne arterije) ili u područjima opterećenja (na primjer, u poplitealnoj arteriji). Aneurizme mogu biti okrugle (sakularne) ili poput cijevi (fusiformne). Većina su fusiformi.

Uzroci

Najčešći uzrok aneurizme aorte:

Manje česti uzroci uključuju:

  • ozljede aorte, najčešće zbog sudara motornog vozila

  • upalne bolesti aorte (aoritis)

  • nasljedni poremećaji vezivnog tkiva, kao što je Marfanov sindrom

  • neke infektivne bolesti, kao što je sifilis

Kod osoba s Marfanovim sindromom, aneurizma se najvjerojatnije razvija u prvom dijelu aorte, gdje izlazi iz srca (uzlazna aorta). Kod starijih ljudi, gotovo sve aneurizme povezane su s aterosklerozom. Povišeni arterijski talk, što je učestalo u starijih osoba i pušenje povećavaju rizik od razvija aneurizmi.

Komplikacije

Posljedice ovise o veličini rupture. Velika ruptura može biti brzo fatalna, a mala (ponekad nazvana curenjem) može uzrokovati upozoravajuće simptome koji omogućuju ljudima da potraže medicinsku pomoć.

Krvni ugrušak (tromb) često se razvija u aneurizmi jer je protok krvi u aneurizmi trom. Ugrušak se može proširiti duž cijele stijenke aneurizme. Krvni ugrušak može se osloboditi (postati embolus), putovati kroz krvotok i začepiti arterije. Aneurizme u poplitealnim arterijama imaju veću vjerojatnost da će uzrokovati embolije nego aneurizme u drugim arterijama. Povremeno se kalcij postupno odlaže u stijenku aneurizme, što olakšava uočavanje na rendgenskim snimkama.

Disekcija aorte

Disekcija aorte događa se kada se unutarnji sloj aorte odvaji (rascijepi) od srednjeg sloja aorte, dopuštajući krvi da se pomiče između tih slojeva, odvajajući (disecirajući) srednji sloj stijenke od još netaknutog vanjskog sloja. Kao rezultat toga, novi, lažni lumen formira se u stijenci aorte. Gotovo svi koji imaju disekciju aorte osjećaju bol - tipično iznenadnu, izrazito jaku, često opisanu kao trgajuću ili razdiruću. Kako disekcija napreduje dalje duž aorte, može zatvoriti točke na kojima se jedna ili više arterija odvajaju od aorte, blokirajući protok krvi. Posljedice se razlikuju ovisno o tome koje su arterije začepljene.