Cluster (klaster) glavobolja

Autor: Stephen D. Silberstein, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Cluster glavobolja uzrokuje jaku bol koja se osjeća u području sljepoočnica ili oko oka na jednoj strani glave i koja traje relativno kratko (obično 30 minuta do 1 sat). Glavobolje se obično javljaju redovito tijekom razdoblja od 1 do 3 mjeseca, nakon čega slijedi razdoblje od nekoliko mjeseci do godina bez glavobolje.

 • Mučna bol pojavljuje se na jednoj strani glave, uzrokujući curenje iz nosa i suzenje oka na strani boli.

 • Osobe su često nemirne i ushodane.

 • Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju simptoma.

 • Kisik (dan maskom za lice) ili lijekovi potrebni su za liječenje glavobolje.

 • Većina osoba s cluster glavoboljama treba uzimati lijekove kako bi spriječili ponavljanje napadaja.

(Vidi također Pregled glavobolje.)

Cluster glavobolje su relativno rijetke, pogađaju oko 4 na 1000 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama. Cluster glavobolje su češće među muškarcima. Obično počinju u dobi između 20 i 40 godina.

Simptomi

Napadaj glavobolje gotovo uvijek počinje iznenada. Može početi s nazalnom kongestijom i vodenim iscjedkom iz jedne nosnice. Mučna bol na istoj strani glave slijedi i širi se oko oka. Bol poprima najjači intenzitet unutar nekoliko minuta i obično traje 30 minuta do 1 sat, ali može trajati 15 do 180 minuta. Bol često budi osobe iz sna.

Osobe s cluster glavoboljama, za razliku od onih s a migrenom, ne može ležati. Često koračaju i ponekad lupaju glavom po zidu.

Nakon napadaja, vjeđa na istoj strani kao glavobolja može pasti, a zjenica se često sužava (Hornerov sindrom). Područje ispod oka može nateknuti, a oko može suziti. Lice može biti zajapureno. Mučnina može pratiti glavobolje.

Napadaji glavobolje mogu se pojaviti nekoliko puta dnevno, često u isto doba dana ili noći. Obično se javljaju redovito tijekom razdoblja od 1 do 3 mjeseca (ili povremeno dulje) - što se naziva razdoblje klastera - nakon čega slijedi interval bez glavobolje od nekoliko mjeseci, ili čak godina, prije ponovne pojave napada. Alkohol može izazvati glavobolje tijekom razdoblja klastera, ali ne tijekom intervala bez glavobolje. Neke osobe nemaju interval bez glavobolje. Oni maju kronične cluster glavobolje.

Dijagnoza

 • Liječnički pregled

 • Ponekad magnetska rezonancija ili kompjuterizirana tomografija

Dijagnoza cluster glavobolje temelji se na opisu osobe koja je imala glavobolju i popratnim simptomima.

Ako su se glavobolje razvile nedavno ili se promijenio obrazac simptoma, može se napraviti magnetska rezonancija (MRI) glave ili kompjuterizirana tomografija (CT) kako bi se isključili drugi uzroci.

Liječenje

 • Kisik ili lijek za zaustavljanje napredovanja glavobolje

 • Lijekovi koji sprječavaju cluster glavobolje dugoročno

Sljedeće se može upotrijebiti za zaustavljanje (prekid) cluster glavobolja, kako bi zaustavili ili spriječili napredovanje:

 • Kisik na masku za lice

 • Triptan ili dihidroergotamin koji se daje injekcijom ( vidi: )

 • Zolmitriptan (vrsta triptana) ili lokalni anestetik (kao što je lidokain) uzet pomoću spreja za nos

Budući da su cluster glavobolje tako teške, česte i onesposobljavajuće, ljudima koji ih imaju daju se lijekovi kako bi ih spriječili:

Prednizon ili blokada živaca mogu se najprije koristiti, jer brže djeluju. Potom se jedan od drugih lijekova koristi za dugoročnu prevenciju. Blokada živaca mora se dati u ordinaciji. Drugi tretmani mogu se primjenjivati kod kuće.