Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.
Gušterača je organ koji sadrži dvije vrste žljezdanog tkiva:
-
Acinusi gušterače
-
Langerhansovi otočići
(Vidi također Pregled probavnog sustava.)
Acinusi proizvode probavne enzime. Otočići proizvode hormone. Gušterača izlučuje probavne enzime u dvanaesnik a hormone u krvotok.
Probavni enzimi (kao što su amilaza, lipaza i tripsin) oslobađaju se iz stanica acinusa i ulaze u kanal gušterače. Kanal gušterače spaja se s zajedničkim žučnim kanalom u području Oddijevog sfinktera, gdje ulaze u dvanaesnik. Enzimi se normalno izlučuju u neaktivnom obliku. Aktiviraju se samo kada dođu do probavnog trakta. Amilaza probavlja ugljikohidrate, lipaza probavlja masti, a tripsin probavlja proteine. Gušterača također izlučuje velike količine natrijevog bikarbonata koji štiti dvanaesnik neutraliziranjem kiseline koja dolazi iz želuca.
Tri hormona koje proizvodi gušterača su
Inzulin snižava razinu šećera (glukoze) u krvi ubacujući šećer u stanice. Glukagon podiže razinu šećera u krvi stimulirajući jetru da oslobodi svoje zalihe šećera. Somatostatin sprječava sekreciju navedena dva hormona.