Uvod u dijagnostiku bolesti srca i krvnih žila

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Ponekad, povijest bolesti i fizikalni status bolesnika sugeriraju liječniku da osoba boluje od bolesti srca ili krvnih žila. Međutim, često su potrebni posebni dijagnostički postupci kako bi se potvrdila dijagnoza, utvrdio opseg i težina bolesti te odabrao adekvatan terapijski pristup.

Dijagnostički postupci mogu biti

  • neinvazivni

  • minimalno invazivni

Neinvazivne pretrage ne uključuju inciziju ili ubod igle osim kada se uzima uzorak krvi ili kada se postavljanja standardni kratki intravenski kateter koji se smješten u venu u ruci. Te pretrage uključuju sljedeće:

Fluoroskopija (postupak koji koristi kontinuirane rendgenske zrake) koristi se rijetko. Testovi krvi za mjerenje razine šećera (petraga za šećernu bolest), kolesterola i drugih tvari često se provode.

Minimalno invazivne pretrage obično zahtijevaju dugi fleksibilni kateter, koji se stavlja u krvnu žilu u području ručnog zgloba, vrata ili bedra i utiskuje se unutar krvne žile pomičući se do srca. Te pretrage uključuju:

Većina tih postupaka nosi vrlo mali rizik, ali rizik se povećava sa složenošću postupka, ozbiljnošću srčanog poremećaja i bilo kojeg drugog medicinskog stanja koje osoba ima.

Ponekad se terapijski postupak može provesti tijekom određenih invazivnih dijagnostičkih pretraga. Primjer takvoga postupka koji uključuje i liječenje je perkutana koronarna intervencija u bolesnika s koronarna bolest tijekom kateterizacija srca i radiofrekventna ablacija u bolesnika s abnormalnim srčanim ritmovima tijekom elektrofiziološkog ispitivanja.