Strana tijela u rektumu

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Strana tijela u rektumu su obično predmeti koji su umetnuti u rektum, ali su isto tako mogli biti progutani.

  • Predmeti koji su namjerno umetnuti u rektum ili su progutani mogu se zaglaviti.

  • Simptomi ovise o veličini i obliku objekta te o razvoju komplikacija.

  • Dijagnoza se temelji na fizikalnom pregledu, radiološkim pretragama i kompjutorskoj tomografiji (CT-u).

  • Ako liječnik ne može ukloniti predmet instrumentima, potrebno je kirurško uklanjanje.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. Anus je otvor na kraju probavnog sustava kroz koji se stolica izbacuje iz tijela. (Vidi također Pregled anusa i rektuma.)

Probavni sustav
 

Progutani predmeti, kao što su čačkalice, pileće kosti ili riblje kosti, mogu se zaglaviti na spoju između anusa i rektuma (nazvanog anorektalni spoj). Također, savjeti za klistiranje, kirurške spužve ili instrumenti, termometri i predmeti koji se koriste za seksualnu stimulaciju mogu se nenamjerno zaglaviti u rektumu nakon što su prošli kroz anus. Paketi droge koji su namjerno umetnuti u pokušaju da se prikriju od službenika za provedbu zakona mogu se nenamjerno zaglaviti.

Simptomi

Iznenadna, jaka bol tijekom stolice sugerira da strani predmet, obično na anorektalnom spoju, prodire u sluznicu anusa ili rektuma. Ostali simptomi ovise o veličini i obliku predmeta, koliko je dugo tu prisutan, je li perforiran (probušen) anus ili rektum i je li uzrokovao infekciju.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Ponekad slikovne pretrage trbuha i prsnog koša

Liječnik će možda moći osjetiti predmet tijekom pregleda prstom u rukavici.

Rendgenske snimke trbuha i prsnog koša mogu pomoći liječnicima da identificiraju objekt i utvrde jesu li se pojavile komplikacije. Kompjutorska tomografija (CT) može se učiniti ako se objekt ne može identificirati rendgenskim snimkama.

Liječenje

  • Ako se predmet može osjetiti, uklanjanje pomoću instrumenta (rektalnog retraktora)

  • Ako se predmet ne može osjetiti niti vidjeti, uklanjanje operacijom

  • Nakon uklanjanja, sigmoidoskopija

Ako liječnik može osjetiti predmet, lokalni anestetik obično se ubrizgava pod kožu i sluznicu anusa kako bi područje utrnulo. Zatim se anus može proširiti pomoću instrumenta koji se zove rektalni retraktor, a predmet se može obuhvatiti i ukloniti. Ponekad liječnici koriste opću anesteziju, kojom se opušta anus i omogućuje da se predmet ukloni bez operacije.

Ako se predmet ne može osjetiti ili vidjeti i ukloniti kroz anus, liječnik čeka dok prirodni pokreti stijenke debelog crijeva slični valovima, (zvani peristaltika), ne dovedu objekt bliže anusu, što omogućuje uklanjanje.

Ako liječnik ne može ukloniti strano tijelo, pacijent ostaje u bolnici te je potrebna operacija. Tijekom operacije se primjenjuje regionalna ili opća anestezija i predmet se lagano pomiče prema anusu. Rijetko, rektum treba zarezati kako bi se uklonio predmet.

Nakon što je predmet uklonjen, liječnik izvodi sigmoidoskopiju (fleksibilna cijev se umetne u anus kako bi se vidio donji dio debelog crijeva, rektum i anus) da bi se utvrdilo je li rektum perforiran ili je na drugi način ozlijeđen.