Pregled poremećaja neuromuskularne spojnice

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

Živci se povezuju s mišićima na neuromuskularnoj spojnici. Tu se krajevi živčanih vlakana spajaju na posebna mjesta na mišićnoj membrani koja se nazivaju motorne ploče. Ove ploče sadrže receptore koji omogućuju mišiću da reagira na acetilkolin, kemijski glasnik (neurotransmiter) koji se oslobađa živcem i prenosi živčani impuls putem neuromuskularne spojnice. Nakon što živac stimulira mišić na ovom spoju, električni impuls protječe kroz mišić i uzrokuje njegovu kontrakciju. Nakon prijenosa impulsa, acetilkolin se razgrađuje kako ne bi kontinuirano stimulirao mišić.

(Vidi također Pregled perifernog živčanog sustava.)

Jeste li znali...
  • Živčani plinovi koji se koriste u kemijskom ratovanju ometaju komunikaciju između živaca i mišića.

Poremećaji kod kojih postoji disfunkcija neuromuskularne spojnice su:

Dodatno, mnogi lijekovi (uključujući vrlo visoke doze nekih antibiotika), određeni insekticidi (organofosfati), kurare (ekstrakt biljke koja se nekad stavljala na vrh strijele, a služila je za paraliziranje i ubijanje) i živčani otrovi koji se koriste u kemijskim ratovima mogu uzrokovati disfunkciju neuromuskularne spojnice. Neke od tih tvari sprječavaju normalnu razgradnju acetilkolina nakon prijenosa živčanog impulsa na mišić.

Neki poremećaji neuromuskularne spojnice smanjuju aktivnost živca, uzrokujući slabost. Drugi poremećaji, poput navedenih, povećavaju aktivnost živaca:

  • Sindrom ukočene osobe: Tijelo proizvodi protutijela koja napadaju živčane stanice u mozgu i kralježničnoj moždini koje reguliraju kretanje mišića. Kao rezultat, mišići su kontinuirano stimulirani, što dovodi do toga da postanu ukočeni.

  • Isaacov sindrom: Živci opetovano šalju električne impulse mišićima. Posljedično, mišići su kontinuirano pretjerano stimulirani. Mišići postaju ukočeni i trzaju, što otežava ili onemogućuje tjelovježbu i neke normalne fizičke aktivnosti.

Iako sindrom ukočene osobe zahvaća uglavnom mozak i leđnu moždinu (središnji živčani sustav), može utjecati i na neuromuskularnu spojnicu u drugim dijelovima tijela.