Grlo

Autor: David M. Kaylie, MS, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Bacan, dr. med.

Grlo (ždrijelo) je smješteno iza usta, ispod nosne šupljine, te iznad šuplje cijevi koja spaja grlo sa želucem (jednjak) i dišne cijevi (traheje) ( vidi sliku pogled unutar nosa i grla). Sastoji se od gornjeg dijela (nazofarinksa), srednjeg dijela (orofarinksa) i donjeg dijela (hipofarinksa). Grlo je mišićni prolaz kroz koji se hrana prenosi u jednjak, a zrak se prenosi u pluća. Kao i nos i usta, grlo je obloženo sluznicom sastavljenom od stanica koje proizvode sluz i imaju izbočine poput trepetljika (cilija). Čestice prljavštine koje su uhvaćene u sluzi prenose se cilijama prema jednjaku te se progutaju.

krajnici su male izbočine tkiva koje se nalaze sa obje strane stražnjeg dijela usta, a adenoidi se nalaze na stražnjoj strani nosne šupljine. Krajnici i adenoidi se sastoje od limfnog tkiva i pomažu u borbi protiv infekcije ( vidi: Limfatički sustav: pomoć u obrani od infekcije). Oni su najveći u djetinjstvu i postupno se smanjuju tijekom cijelog života. Čak kada se krajnici i adenoidi kirurški odstrane, zbog opstruktivne apneje u snu (kada je disanje privremeno blokirano u snu) ili kod opetovanih infekcija (adenotonzilitisa), tijelo se i dalje može obraniti od infekcije zahvaljujući ostatku imunosnog sustava

Uvula je mali komad tkiva vidljiv u stražnjem dijelu grla između tonzila. Razlikuje se prema duljini. Kao dio mekog nepca, resica pomaže u sprječavanju ulaska hrane u nosnu šupljinu tijekom gutanja te u stvaranju određenih zvukova tijekom govora. Izdužena uvula može uzrokovati hrkanje i ponekad pridonosi opstruktivnoj apneji u snu.

Na vrhu traheje nalazi se Glasovna kutija (grkljan), koji sadrži glasnice i primarno je odgovoran za proizvodnju zvuka glasa. Kada se opuste, glasnice formiraju otvor u obliku slova V kroz koji zrak slobodno prolazii. Kada se kontrahiraju, vibriraju dok zrak iz pluća prelazi preko njih, stvarajući zvukove koji se mogu mijenjati jezikom, nosom i ustima kako bi proizveli govor.

epiglotis je kruti poklopac hrskavice smješten iznad i ispred larinksa. Tijekom gutanja epiglotis pokriva otvor grkljana kako bi spriječio ulazak hrane i tekućine u dušnik. Dakle, epiglotis štiti pluća.

Pogled unutar nosa i grla