Nedostatak vitamina K

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Manjak vitamina K najčešći je u dojenčadi, posebno u onih koja se hrane majčinim mlijekom. Nedostatak vitamina K može uzrokovati krvarenje; stoga, sva novorođenčad treba dobiti injekciju vitamina K.

 • Krvarenje, glavni simptom, može biti opasno po život u novorođenčadi.

 • Krvne pretrage za provjeru koliko brzo se stvaraju krvni ugrušci mogu potvrditi dijagnozu.

 • Sva novorođenčad treba dobiti injekciju vitamina K.

 • Dodacima vitamina K koji se uzimaju na usta ili ubrizgavaju pod kožu može se korigirati manjak vitamina K.

Vitamin K ima dva oblika:

 • Fitomenadion: Ovaj oblik pojavljuje se u biljkama i unosi se u organizam hranom. Bolje se apsorbira ako se konzumira s mastima. Fitomenadion nije otrovan.

 • Menakvinon: Ovaj oblik stvaraju bakterije u crijevima u malim količinama . U nekim zemljama ovaj se oblik koristi za nadoknadu.

(Vidi također Pregled vitamina.)

Vitamin K je neophodan za sintezu proteina koji pomažu u kontroli krvarenja (faktori zgrušavanja ), a time i za normalno zgrušavanje krvi. Također je potreban za zdrave kosti i druga tkiva.

Vitamin K, kao i vitamini A, D, i E, su topljivi u mastima, otapa se u masti i najbolje se apsorbira ako se jede s malo masnoće. Dobri izvori vitamina K uključuju zeleno lisnato povrće (kao što je blitva, špinat i kelj), te soja i kanola.

Nedostatak vitamina K može uzrokovati hemoragičnu bolest novorođenčeta, koju karakterizira sklonost krvarenju. Injekcija vitamina K obično se daje novorođenčadi kako bi ih zaštitila od ove bolesti. Dojenčad koja nije primila ovu injekciju pri rođenju posebno je osjetljiva na nedostatak vitamina K jer majčino mlijeko sadrži samo male količine vitamina K. Hemoragična bolest je češća u dojenčadi koja se hrane majčinim mlijekom ili koja imaju poremećaj koji narušava apsorpciju masti ili poremećaj jetre. Formule za dojenčad sadrže vitamin K. Rizik je također povećan ako majka uzima antikonvulzivne lijekove (kao što je fenitoin), antikoagulantne lijekove (zbog čega je mogućnost zgrušavanja krvi smanjena) ili određene antibiotike.

Dali znaš...
 • Novorođenčad je izložena riziku nedostatka vitamina K jer ne dobiva dovoljno vitamina K prije rođenja i zato što još ne može samostalno sintetizirati vitamin K.

U zdravih odraslih osoba, nedostatak vitamina K je nije čest obzirom da zeleno povrće sadržvitamin K, a bakterije u crijevu ga također proizvode.

Ako ljudi imaju nedostatak vitamina K, uzimanje varfarina ili srodnih antikoagulansa može ometati sintezu faktora zgrušavanja (koji pomažu u zgrušavanju krvi) i tako uzrokovati krvarenje ili ga pogoršati. Antikoagulansi se daju osobamas povećavanim rizikom stvaranja krvnih ugrušaka. Ova stanja uključuju dulji boravak u krevetu (na primjer, zbog ozljede ili bolesti), oporavak od operacije i fibrilaciju atrija (nenormalan, nepravilan srčani ritam). Osobe koje uzimaju varfarin moraju povremeno uraditi krvne testove kako bi provjerile brzinu stvaranja krvnih ugrušaka.

Uzroci

Nedostatak vitamina K može rezultirati iz sljedećeg:

 • Nedostatak vitamina K u ishrani

 • Dijeta s vrlo niskim udjelom masti jer se vitamin K najbolje apsorbira kada se jede s malo masnoće

 • Poremećaji koji narušavaju apsorpciju masti i koji tako smanjuju apsorpciju vitamina K (kao što su začepljenje žučnih kanala ili cistična fibroza)

 • Određeni lijekovi, uključujući antikonvulzivne lijekovi i neke antibiotike

 • Potrošnja velikih količina mineralnog ulja, koja može smanjiti apsorpciju vitamina K

Novorođenčad je sklona nedostatku vitamina K zbog sljedećeg:

 • Samo male količine vitamina K prolaze od majke do fetusa tijekom trudnoće.

 • Tijekom prvih nekoliko dana nakon rođenja, crijevo novorođenčeta još nena bakterije koje proizvode vitamin K.

Simptomi

Glavni simptom nedostatka vitamina K je krvarenje (hemoragija) - u kožu (uzrokujući modrice), iz nosa, iz rane, u želucu ili iz crijeva. Ponekad krvarenje u želucu uzrokuje povraćanje krvlju. Krv se može vidjeti u urinu ili stolici, a stolica može biti crne boje.

U novorođenčadi može doći do po život opasnog krvarenja unutar ili oko mozga.

Poremećaj jetre povećava rizik od krvarenja jer se faktori zgrušavanja stvaraju u jetri.

Nedostatak vitamina K također može oslabiti kosti.

Dijagnoza

 • Krvni testovi

Liječnici mogu posumnjati na nedostatak vitamina K u slučaju abnormalnog krvarenja u osoba s rizičnim čimbenicima.

Kako bi se potvrdila dijagnoza često se radi krvne pretrage iz kojih se određuje brzina stvaranja krvnih ugrušaka. Liječnicima je od velike pomoći ako znaju koliko vitamina K uzimaju bolesnici jer tako lakše interpretiraju rezultate tih krvnih testova. Ponekad se u krvi određuje razina vitamina K.

Liječenje

 • Za novorođenčad, injekcija vitamina K

 • Za nedostatak vitamina K, vitamin K na usta ili injekcijom

Injekcija vitamina K u mišić preporučuje se svoj novorođenčadi kako bi se smanjio rizik od krvarenja unutar mozga nakon poroda.

Ako se utvrdi nedostatak vitamina K, vitamin K se obično uzima na usta ili se daje injekcija. Ako je uzrok lijek, doza lijeka se prilagođava ili se daje dodatno vitamin K.