Pregled unutarnjeg uha

Autor: Lawrence R. Lustig, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Andro Košec, dr. med.

Unutarnje uho je ispunjeno tekućinom (labirint) i složena je struktura koja se sastoji od dva glavna dijela:

  • Organ sluha (pužnica)

  • Organ ravnoteže (vestibularni sustav)

Pužnica i vestibularni sustav su spojeni s mozgom preko VIII kranijalnog živca (vestibulokohlearni živac) CNVIII. Jedna grana tog živca, slušni živac, prenosi zvučne signale u mozak, a drugi nosi signale ravnoteže.

(Vidi također Gubitak sluha.)

Pogled u uho
 
Pužnica

Pužnica, šuplja cijev smotana u oblik puževe kućice, ispunjena je tekućinom. Unutar pužnice nalazi se Cortijev organ, koji se, dijelom, sastoji od oko 20.000 specijaliziranih stanica koje se nazivaju osjetne stanice i cilije. Te stanice imaju male vlasaste izdanke poput cilija koje se protežu u tekućinu. Zvučne vibracije dolaze u vaše uho i prenose se s bubnjića u niz od 3 male kosti u srednjem uhu (košćice). Košćice se spajaju s ovalnim prozorom u unutarnjem uhu. Kretanje ovalnog prozora uzrokuje vibriranje tekućine i cilija. Vibracije cilija potiče osjetne stanice na slanje impulsa kroz živce do mozga. Mozak tumači živčane signale kao zvuk.

Unatoč zaštitnom učinku akustičnog refleksa, u kojem se sićušni mišići u srednjem uhu stežu kako bi ublažili jačinu vibracija, glasan šum može oštetiti i uništiti osjetne stanice. Jednom kada je osjetna stanica uništena, ona se ne može oporaviti. Kontinuirana izloženost jakoj buci izaziva progresivno oštećenje sluha, što naposlijetku rezultira oštećenjem sluha i ponekad zvonjavi u ušima (tinnitus).

Vestibularni sustav

Vestibularni sustav sastoji se od dvije vrećice napunjene tekućinom nazvanih sakulus i utrikulus i tri cijevi ispunjene tekućinom nazvanih polukružni kanali. Ove vrećice i cijevi prikupljaju informacije o položaju i kretanju glave. Mozak koristi te informacije kako bi održao ravnotežu.

Sakulus i utrikulus se nalaze u vestibulumu i sadrže stanice koje zamjećuju kretanje glave u ravnoj liniji, tj. naprijed i natrag, osjećajući ubrzanje, ili gore i dolje, osjećajući gravitaciju.

Polukružni kanali su tri cijevi ispunjene tekućinom pod pravim kutom jedna prema drugoj koje zamjećuju rotaciju glave. Rotacija glave uzrokuje kretanje tekućine u kanalima. Ovisno o smjeru kretanja glave, kretanje tekućine bit će veće u jednom od kanala nego u drugim kanalima. Kanali sadrže osjetne stanice koje reagiraju na to kretanje tekućine. Osjetne stanice iniciraju živčane impulse koji govore mozgu u kojem se smjeru kreće glava tako da se može poduzeti odgovarajuća akcija za održavanje ravnoteže.

Ako su polukružni kanali oštećeni, što se može dogoditi kod specifičnih privremenih ili trajnih poremećaja, osjećaj ravnoteže može se izgubiti ili se može razviti lažni osjećaj kretanja ili vrtnje (vrtoglavica).

Poremećaji unutarnjeg uha mogu utjecati na

 

  • sluh

  • ravnotežu

  • I sluh i ravnotežu

Poremećaji unutarnjeg uha uključuju:

Poremećaji srednjeg uha uzrokuju mnoge iste simptome kao i poremećaji unutarnjeg uha, a poremećaj srednjeg uha može utjecati na unutarnje uho i obratno.