Ubodi mekušaca

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Mekušci uključuju puževe, hobotnice i lignje, te školjkaše (poput kunjki, kamenica i Jakobovih kapica). Nekoliko je otrovnih.

Stožasti puževi su rijedak uzrok envenomacije među roniocima i skupljačima školjaka u Indijskom i Tihom oceanu. Puž ubrizgava svoj otrov kroz zub nalik harpunu kada se s njim agresivno rukuje (primjerice, tijekom čišćenja ljuske ili kada se stavi u džep). Otrov može uzrokovati privremenu paralizu koja je u rijetkim slučajevima fatalna.

Kalifornijski konus (Conus californicus) je jedini opasni mekušac u sjevernoameričkim vodama. Njegov ubod može uzrokovati bol, oteklinu, crvenilo i utrnulost u području uboda, a rijetko se mogu pojaviti poteškoće u govoru, zamagljen vid, paraliza mišića, otežano disanje i nizak krvni tlak.

Ugrizi sjevernoameričkih hobotnica rijetko su opasni. Međutim, ugriz hobotnice s plavim prstenom - prisutne u australskim vodama - iako bezbolan, uzrokuje slabost i paralizu koja može biti smrtonosna.

(Vidi također Uvod u ugrize i ubode.)

Liječenje

  • Uronite u toplu vodu

  • Hitna medicinska pomoć ako osoba ima poteškoća s disanjem

Ubodi stožastog puža mogu biti uronjeni u toplu vodu. Izgleda da su mjere prve pomoći slabo djelotvorne za ozljede uslijed uboda Kalifornijskog konusa i ugriza hobotnice s plavim prstenom.

Ako osobe s bilo kojom vrstom envenomacije mekušaca imaju poteškoća s disanjem, trebaju odmah potražiti medicinsku pomoć.