Hipertireoza u novorođenčadi

Autor: Andrew Calabria, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Hipertireoza je povećana proizvodnja hormona štitnjače.

  • Hipertireoza kod novorođenčadi je obično prouzročena Gravesovom bolešću kod majke.

  • Simptomi uključuju razdražljivost, ubrzane otkucaje srca, izbuljene oči i odgođeni porast tjelesne težine.

  • Dijagnoza se temelji na testovima funkcije štitnjače.

  • Ovaj poremećaj može biti fatalan ako se ne liječi.

  • Liječenje obično uključuje antitireoidne lijekove i beta-blokatore.

(Vidi također Pregled općih problema u novorođenčadi, Hipertireoza u odraslih, i Hipertireoza u dojenčadi i djece.)

Štitnjača izlučuje hormone štitnjače. Hormoni štitnjače kontroliraju brzinu metabolizma u tijelu, uključujući brzinu otkucaja srca i način na koji tijelo regulira temperaturu. Ako štitnjača proizvodi previše hormona štitnjače, ove se funkcije ubrzavaju.

Hipertireoza, ili Gravesova bolest kod novorođenčeta (neonatalna Gravesova bolest), rijetka je u novorođenčadi, ali je potencijalno fatalna ako nije prepoznata i liječena od strane liječnika koji se specijalizirao za poremećaje endokrinih žlijezda u djece (pedijatrijski endokrinolog). Ovo se stanje obično događa ako majka ima Gravesovu bolest tijekom trudnoće ili je liječena prije trudnoće. U Gravesovoj bolesti, majčino tijelo proizvodi antitijela koja stimuliraju štitnu žlijezdu da proizvede povećane količine hormona štitnjače. Ta antitijela prolaze kroz posteljicu i tjeraju štitnu žlijezdu ploda da proizvede previše hormona štitnjače, što može rezultirati smrću fetusa ili preranim rođenjem. Budući da novorođenčad nakon rođenja nije više izložena majčinim antitijelima, Gravesova bolest kod novorođenčeta je obično privremena, ali se može vratiti.

Simptomi

Oboljelo novorođenče ima povećane tjelesne funkcije, kao što su ubrzani otkucaji srca i disanje, razdražljivost i prekomjerni apetit sa slabim napredovanjem u tjelesnoj masi. Ostali simptomi uključuju slabo napredovanje, povraćanje, i proljev. Novorođenče, kao i majka, može imati izbuljene oči (egzoftalmus). Ako novorođenče ima povećanu štitnu žlijezdu (prirođena struma), žlijezda može pritisnuti dušnik i ometati disanje pri rođenju. Vrlo brzi otkucaji srca mogu dovesti do zatajenja srca. Neliječena hipertireoza može dovesti do ranog zatvaranja kostiju u lubanji (kraniosinostoza), intelektualnih poteškoća, usporenog rasta, niskog rasta i hiperaktivnosti kasnije u djetinjstvu.

Dijagnoza

  • Novorođenački testovi probira (engl. newborn screening)

  • Testovi funkcije štitnjače

  • Ponekad slikovne pretrage

Rezultati rutinskog probirnog ispitivanja krvi obavljenog u bolnici nakon rođenja kako bi se procijenila funkcija štitnjače, koja se uglavnom radi u potrazi za hipotireozom, mogu otkriti hipertireozu.

Liječnici sumnjaju na hipertireozu ako majka novorođenčeta ima Gravesovu bolest i ako novorođenče ima tipične simptome.

Liječnici tada potvrđuju dijagnozu pomoću krvnih pretraga koje se zovu testovi funkcije štitnjače kako bi se otkrile povećane razine hormona štitnjače i majčinih antitijela koja stimuliraju štitnjaču u krvi novorođenčeta.

Nakon što se dijagnosticira hipertireoza novorođenčeta, liječnici rade slikovne pretrage kako bi procijenili veličinu i lokaciju štitne žlijezde.

Liječenje

  • Antitireoidni lijekovi

  • Beta-blokatori

Novorođenčad s hipertireozom se liječi antitireoidnim lijekovima koji usporavaju proizvodnju hormona štitnjače u štitnjači (poput metimazola). Također im se daju beta-blokatori, koji usporavaju brzinu otkucaja srca (poput propranolola). Ovaj tretman se zaustavlja čim majčina antitijela koja su prešla placentu nestanu iz djetetova krvotoka.