Parasomnije

Autor: Richard J. Schwab, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marina Milošević, dr. med.

Parasomnije su neobična ponašanja koja se događaju neposredno prije usnivanja, tijekom spavanja ili prilikom buđenja.

(Također pogledajte Pregled spavanja.)

Tijekom spavanja u djece i odraslih mogu se pojaviti različita nesvjesna i uglavnom nezapamćena ponašanja.

Neposredno prije uusnivanja, gotovo sve osobe povremeno doživljavaju kratke, nenamjerne trzaje ruku ili cijelog tijela. Povremeno, noge trzaju. Neke osobe također doživljavaju paralizu spavanja (pokušavajući, ali se ne mogu kretati) ili kratke kratkotrajne slike ili misli kada samo zaspu ili se probude. Osobe mogu stezati ili mljeti zube ili imati noćne more.

Mjesečarenje, udaranje glavom (head-banging) i noćni terori su češći među djecom i mogu biti vrlo uznemirujuće za njihove roditelje. Djeca se obično ne sjećaju tih epizoda. Ostale parasomnije uključuju noćne more, poremećaj ponašanja povezan s REM spavanjem i grčeve nogu u vezi sa spavanjem.

Noćni terori (strahovi)

Ove zastrašujuće epizode rezultiraju sjedenjem, vrištanjem i mahanjem. Oči su širom otvorene, a srce ubrzano radi. Osobe izgledaju vrlo uplašeni. Epizode se obično događaju tijekom ne-REM faze sna , obično u prvih nekoliko sati noći.

Noćni se terori razlikuju od noćnih mora i mogu dovesti do mjesečanja.

Noćni teror (strah) je češći među djecom. Djecu se ne bi trebalo probuditi, jer ih to čini još više uplašenim. Iako djeca izgledaju izrazito uznemirena, ne sjećaju se događaja ili psihičkih slika nakon buđenja i nemaju psihološke probleme kao posljedicu takvog ponašanja. Roditelji ne moraju biti pretjerano uznemireni. Djeca obično prestanu imati epizode kada postanu starija.

Epizode u odraslih često su povezane s psihološkim problemima ili alkoholizmom.

Za djecu je možda potrebno samo osiguranje od roditelja. Ako su pogođeni rad u školi ili druge aktivnosti, liječenje starije djece s određenim benzodiazepinima (kao što su diazepam, klonazepam ili alprazolam) može pomoći. Ovi lijekovi, koji se koriste za liječenje anksioznosti (antianksiozni lijekovi) i potiču spavanje (sedativi), daju se 90 minuta prije spavanja. Oni mogu pomoći djeci da spavaju i manje se mogu pojaviti noćni terori. Međutim, dugotrajna primjena benzodiazepina može dovesti do ovisnost o lijekovima. Stoga se ovi lijekovi obično uzimaju samo relativno kratko vrijeme (oko 3 do 6 tjedana).

Odrasli mogu imati koristi od psihoterapije ili liječenja lijekovima.

Noćne more

Noćne more su živopisni, zastrašujući snovi, nakon čega slijedi iznenadno buđenje. Djeca imaju veću vjerojatnost da imaju noćne more nego odrasli. Noćne more se javljaju tijekom sna brzog pokreta očiju (REM).

Noćne more se češće događaju kada su osobe pod stresom, imaju vrućicu, pretjerano su umorni ili konzumiraju alkohol.

Liječenje se, ako je potrebno, usredotočuje na podliježući problem.

Mjesečarenje (somnambulizam)

Mjesečarenje, najčešće je u kasnom djetinjstvu i adolescenciji, je hodanje u polusvjesnim stanju bez da je osoba svjesna toga. To se događa tijekom najdublje faze sna. Ljudi ne sanjaju dok hodaju u snu - zapravo, moždana aktivnost tijekom mjesečarenja, iako je nenormalna, više nalikuje na stanje budnosti nego na spavanje.

Mjesečar može ponavljano mumljati i mogu se ozlijediti hodanjem preko prepreka. Većina mjesečara ne sjeća se mjesečarstva.

Nedostatak sna i ponašanje koje ne pridonosi boljem snu (pogledajte tablicu Promjene u ponašanju za poboljšanje spavanja) može pridonijeti mjesečarenju. Primjerice, konzumiranje kofeina, vježbanje ili gledanje uzbudljive televizijske emisije prije spavanja mogu izazvati mjesečare.

Obično, nije potrebno posebno liječenje, osim ako mjesečarenje rezultira ozljedom.

Sljedeće opće mjere mogu pomoći da mjesečarenje bude rjeđe:

  • Poduzimanje mjera za poboljšanje sna - primjerice, prije spavanja, izbjegavajući da radite nešto stimulativno (kao što je vježbanje ili konzumiranje kofeina)

  • Ostaviti upaljeno svjetlo u spavaćoj sobi ili susjednoj prostoriji, što ponekad smanjuje sklonost mjesečarenju

  • Instaliranje alarma za buđenje mjesečara kada mjesečar napusti krevet, iako alarmi ponekad mogu uznemiriti mjesečara

  • Instaliranje alarma na vratima

Sljedeće mjere mogu pomoći u sprječavanju ozljeda tijekom hodanja u snu:

  • Lagano vodite mjesečara natrag u krevet, umjesto da ga naglo probudite, što može uznemiriti mjesečara

  • Uklanjanje prepreka ili lomljivih predmeta koji mogu biti u stazi mjesečara

  • Držite prozore zatvorene i zaključane

  • Za mjesečara, spavanje u niskom krevetu ili na madracu na podu kako bi se spriječio pad s kreveta kada mjesečar pokušava ustati iz kreveta

Benzodiazepini, osobito klonazepam, obično pomažu, ako opće mjere nisu učinkovite. Međutim, ovi lijekovi mogu imati neugodne nuspojave, kao što su debljanje, depresija i pospanost tijekom dana. Međutim, dugotrajna primjena benzodiazepina može dovesti do ovisnosti o lijekovima.

Poremećaj ponašanja povezan s REM spavanjem

Ovaj poremećaj uključuje govor (često prostački), a ponekad i nasilne pokrete tijekom faze sppavanja brzih pkreta očiju (REM), obično kao odgovor na san.

Poremećaj ponašanja povezan s REM spavanjem je češći kod starijih osoba. Većina osoba s ovim poremećajem ima ili razvija poremećaj koji uzrokuje degeneriranje moždanog tkiva, poputParkinsonove bolesti, multisistemne atrofije, ili demencije Lewyjevih tjelešava. Rizik od razvoja Alzheimerove bolesti može se donekle povećati.

Osobe s poremećajem ponašanja povezanog s REM spavanjem, za razliku od onih s noćnim terorima (strahovima), ponekad su svjesne da su snažno sanjale tijekom tih epizoda kada se probude sljedećeg dana.

Nasilni pokreti mogu uključivati mahanje rukama, udaranje rukama i nogama. Nasilno ponašanje nije namjerno i nije usmjereno prema nikome. Osobe mogu nehotice ozlijediti sebe ili svog partnera u krevetu. Također, takvo ponašanje ometa spavanje, čineći osobe umornim i pospanim tijekom dana.

Liječnici često mogu dijagnosticirati poremećaj ponašanje povezan s REM spavanjem na temelju simptoma koje je prijavila osoba ili partner u krevetu. Međutim, ako ne mogu, polisomnografija s electromiografijom (EMG) se obično učini.

Kako bi provjerili poremećaje koji uzrokuju degeneraciju mozga, liječnici rade neurološki pregled za procjenu psihičkog statusa i funkcije mozga i živaca. Ako se otkrije abnormalnost, može se učiniti kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI).

Ne postoji lijek za ovaj poremećaj. Međutim, klonazepam, benzodiazepin (koji je sedativ), kod većine osoba ublažava simptome. Učinkovita je niska doza. Lijek se obično nastavlja primjenjivati neograničeno. Melatonin također može pomoći ublažavanju simptoma poremećaja ponašanja povezanog s REM spavanjem.

Partneri u krevetu trebaju biti upozoreni na mogućnost ozljede i možda će poželjeti spavati u drugom krevetu, dok lijek ne počne djelovati. Osobe s poremećajem trebaju ukloniti oštre predmete i namještaj oko njihovog kreveta.

Grčevi u nogama vezani uz spavanje

Mišićni grčevi često se javljaju u mišićima lista ili stopalima tijekom spavanja u inače zdravih srednjovječnih ili starijih osoba.

Liječnici obično dijagnosticiraju grčeve u nogama koje se odnose na spavanje na temelju simptoma nakon što isključe druge tjelesne tegobe ili poteškoće. Daljnja ispitivanja nisu potrebna.

Kako bi spriječili ove grčeve, osobe bi trebale protegnuti zahvaćene mišiće nekoliko minuta prije spavanja. Obično, istezanje čim grčevi nastupe brzo oslobađaju simptome i preferira se dalje liječenje lijekovima. Izbjegavanje kofeina i drugih stimulansa može pomoći.

Mnogi lijekovi (kao što su suplementi kinina, kalcija i magnezija, difenhidramin, benzodiazepini i meksiletin) su korišteni, ali nijedan od njih vjerojatno neće biti učinkovit. Također, nuspojave mogu biti prisutne.