Pregled bubrežnog zatajenja

Autor: Anna Malkina, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Antonija Jazvac, dr. med.

Zatajenje bubrega je nemogućnost bubrega da adekvatno filtrira metaboličke otpadne tvari iz krvi.

Puno je mogućih uzroka zatajenja bubrega. Neki dovode do brzog slabljenja bubrežne funkcije (akutno oštećenje bubrega, također se naziva akutno zatajenje bubrega). Drugi dovode do postupnog smanjenja bubrežne funkcije (kronična bolest bubrega, također naziva kronično zatajenje bubrega). Osim što bubrezi nisu u mogućnosti filtrirati metaboličke otpadne tvari (kao što su kreatinin i ureja) iz krvi, također imaju manju sposobnost regulacije količine i raspodjele vode u organizmu (ravnoteža tekućine) i razine elektrolita (natrij, kalij, kalcij, fosfat) i kiselina u krvi.

Kada zatajenje bubrega traje neko vrijeme, često dolazi do porasta krvnog tlaka. Bubrezi gube sposobnost proizvodnje dovoljne količine hormona koji potiče stvaranje crvenih krvnih stanica (eritropoetina), što rezultira niskim brojem crvenih krvnih stanica (anemija). Bubrezi također gube sposobnost proizvodnje dovoljne količine kalcitriola (aktivnog oblika vitamina D), što je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju. U djece zatajenje bubrega utječe na rast kostiju. I u djece i u odraslih zatajenje bubrega može dovesti do slabijih, oštećenih kostiju.

Iako se funkcija bubrega može smanjiti kod ljudi svih dobi, i akutno oštećenje bubrega i kronična bolest bubrega češći su u starijih nego kod mlađih ljudi. Mnogi poremećaji koji uzrokuju slabljenje bubrežne funkcije mogu se liječiti, a funkcija bubrega može se oporaviti. Mogućnost dijalize i transplantacije bubrega preobrazila je zatajenje bubrega iz smrtonosne bolesti u onu koja se može liječiti.