Pregled ciklusa rasta kose

Autor: Wendy S. Levinbook, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Kosa raste iz dlačnog folikula. Ti se folikuli nalaze u dermisu, sloju kože koji se nalazi ispod površinskog sloja kože, a iznad potkožnog masnog tkiva. Dlačni folikuli su prisutni posvuda na koži osim na usnama, dlanovima i tabanima. Nove dlačice rastu iz matriksa dlake koji se nalazi na dnu folikula. U matriksu se stanice umnožavaju i odlaze prema vrhu folikula. Ove stanice brzo dehidriraju, umiru i zbijaju se u gustu, tvrdu masu koja tvori osovinu dlake. Osovina kose, koju čine mrtvi proteini, prekrivena je nježnim pokrovom (kutikulom) sastavljenim od pločastih ljusaka.

Zavlačenje ispod kože

Koža ima tri sloja. Ispod površine kože nalaze se živci, živčani završetci, žlijezde, folikuli dlake i krvne žile.

 

Boja kose dolazi od pigmenta melanina, koji je također odgovoran i za boju kože. Boje ljudske kose dolaze iz dvije vrste melanina: eumelanina koji se nalazi u crnoj ili smeđoj kosi i feomelanina u crvenkastoj ili crvenoj kosi. Razrijeđeni eumelanin daje plavoj kosi boju.

Kosa raste u ciklusima. Svaki ciklus se sastoji od duge faze rasta nakon koje slijedi kratka prijelazna faza, a zatim kratka faza mirovanja. Na kraju faze mirovanja, kosa ispada i nova kosa počinje rasti u folikulu, započinjajući novi ciklus rasta. Obrve i trepavice imaju fazu rasta od 1 do 6 mjeseci, dok kosa raste 2 do 6 godina. Normalno je da svaki dan oko 50 do 100 vlasi doseže kraj faze mirovanja i ispada.

Rast kose reguliraju muški hormoni (androgeni, npr testosteron i dihidrotestosteron), koji su prisutni i kod muškaraca i kod žena, ali u različitim količinama. Testosteron stimulira rast kose u genitalnom području i ispod pazuha. Dihidrotestosteron stimulira rast kose u području brade i gubitak kose na vlasištu.

Poremećaji kose uključuju

Većina poremećaja kose nije ozbiljna ili opasna po život, ali se često percipiraju kao veliki kozmetski problemi koji zahtijevaju liječenje.

Prhut nije poremećaj kose, nego poremećaj kože vlasišta (seboreični dermatitis).