Hipostatički dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Hipostatički dermatitis je pojava upale potkoljenica koja je rezultat zastoja protoka krvi i tekućine.

(Također vidi Pregled dermatitisa.)

Hipostatički dermatitis javlja se kod ljudi koji imaju kroničnu vensku insuficijenciju nogu, koja je rezultat kroničnog oštećenja vena nogu koji sprečava normalni protok krvi. Kod bolesnika se javlja oticanje (edem), proširene vene (proširene, uvrnute vene) rijetko, a na kraju hipostatički dermatitis. Hipostatički dermatitis se obično javlja oko gležnjeva, ali može se proširiti sve do koljena.

Simptomi

U početku, koža postaje crvena i blago ljuskava. Tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, koža postaje tamnosmeđe boje. Ponekad, područja kože mogu puknuti te može nastati otvorena rana (ulkus), tipično pored gležnja. Ulkusi se ponekad inficiraju bakterijama. Hipostatski dermatitis izaziva osjećaj svrbeža na nogama i pojavu oticanja, no ne izaziva osjećaj boli. Ulkusi su obično bolni.

Koža može postati tvrda, debela, bolna i osjetljiva. Ta se komplikacija naziva lipodermatoskleroza.

Dijagnoza

  • Izgled kože i prisutnost kronične venske insuficijencije

  • Mogućnost ultrazvuka

Liječnici dijagnosticiraju hipostatski dermatitis u bolesnika koji imaju karakteristične promjene na koži i kroničnu vensku insuficijenciju, ali ponekad je potrebna šira dijagnostička obrada i slikovne pretrage (poput ultrazvuka).

liječenje

  • Mjere za sprječavanje nakupljanja krvi u nogama

  • Mjere za ublažavanje dermatitisa

  • Za ulkuse, posebne obloge ili Unna pasta

  • Za infekciju, antibiotici

Liječenje kronične venske insuficijencije

Dugoročno liječenje ima za cilj liječenje kronične venske insuficijencije otjecanjem krvi iz vena oko gležnjeva. Kada sjedi, osoba treba podići noge iznad razine srca. Pravilno postavljena sredstva za potporu (kompresijske čarape) također sprječavaju nakupljanje krvi i smanjuju oticanje. Suportivne čarape koje se mogu kupiti u dućanima obično nisu adekvatne.

Liječenje dermatitisa

Za dermatitis koji je nedavno počeo, umirujuće obloge, kao što su jastučići od gaze natopljeni vodom iz slavine ili aluminijevim acetatom (Burow otopinom), mogu poboljšati promjene na koži i mogu spriječiti pojavu infekciju, tako što koža ostaje čista. Ako dođe do pogoršanja, dolazi do pojave topline, crvenila, vlaženja ili pojave manjih ulkusa, može se upotrijebiti više upijajuća obloga, kao što je hidrokoloidni zavoj.

Kortikosteroidne kreme ili masti su također korisne i često se kombiniraju s pastom cinkovog oksida i nanose se u tankom sloju. Kortikosteroidi se ne smiju primjenjivati izravno na ulkus jer će to utjecati na liječenje.

Liječenje ulkusa

Kad bolesnik ima velike ili opsežne ulkuse, mogu se koristiti posebni hidrokoloidni ili hidrogelni oblozi koji apsorbiraju vlagu. Antibiotici se koriste samo onda kad je koža već inficirana. Ponekad, koža koja se uzme s nekog drugog područja tijela može poslužiti kao donorsko područje za prekrivanje velikih ulkusa.

Neki bolesnici trebaju Unna ljepljivu pastu, rastezljive zavoje od tkanine ispunjene želatinoznom pastom koja sadrži cink. Omotač se nanosi na gležanj i potkoljenicu, gdje se stvrdnjava, ali je mekši od lijevanog. Ograničava oticanje i pomaže u zaštiti kože od iritacije, a pasta pomaže u liječenju kože. Prvo se mijenja svaka 2 do 3 dana, ali kasnije se ostavlja na tjedan dana. Nakon što se ulkus zaliječi, treba primijeniti elastičnu potporu prije nego što se osoba digne ujutro. Bez obzira na korišteni zavoj, smanjenje otekline (obično kompresijom) je neophodno za liječenje.

Kod zastojnog dermatitisa, koža vrlo lako postane nadraženom. Antibiotske kreme, kreme za prvu pomoć (anestetik), alkohol, lješnjak, lanolin ili druge kemijske tvari se ne smiju koristiti jer mogu pogoršati poremećaj.