Učinci starenja na probavni sustav

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Budući da probavni sustav funkcionira s mnogo rezervne funkcionalnosti, starenje ima manje učinka na njegovu funkciju nego na funkciju drugih organskih sustava. Ipak, starenje je jedan od rizičnih čimbenika u nekoliko poremećaja probavnog sustava. Starija populacija s većom vjerojatnošću može razviti divertikulozu i ima poremećaje probavnog trakta (na primjer, zatvor—) kao nuspojava uzimanja određenih lijekova.

(Vidi također Pregled probavnog sustava.)

Jednjak

S godinama, snaga kontrakcija jednjaka i napetost u gornjem ezofagealnom sfinkteru se smanjuje (naziva se presbijezofagus), međutim kretanje hrane nije poremećeno tim promjenama. Međutim, neke starije osobe mogu biti razviti druge bolesti koje ometaju ezofagealne kontrakcije.

Želudac

S godinama, smanjuje se sposobnost sluznice da se odupre nekoj vrsti oštećenja, što pak može povećati rizik od peptičkog čira, osobito u osoba koje koriste aspirin i/ili druge nesteroidne protuupalne lijekove (NSAR). Također s godinama, želudac ne može primiti toliko hrane (zbog smanjene elastičnosti), a smanjuje se i brzina kojom želudac ispušta hranu u tanko crijevo. Međutim, te promjene obično ne uzrokuju nikakve primjetne simptome. Starenje malo utječe na lučenje želučanih sokova kao što su želučana kiselina i pepsin, ali poremećaji koji smanjuju izlučivanje kiseline, kao što je atrofični gastritis, postaju češći.

Tanko crijevo

Starenje ima male učinke na strukturu tankog crijeva, pa se kretanje sadržaja kroz tanko crijevo i apsorpcija većine hranjivih tvari ne mijenjaju mnogo. Međutim, razina laktaze se smanjuje, što dovodi do nepodnošenja mliječnih proizvoda mnogih starijih osoba (Intolerancija na laktozu). Pretjeran rast određenih bakterija (sindrom bakterijskog prerastanja) postaje češći s godinama i može dovesti do bolova, nadutosti i gubitka težine. Bakterijsko prerastanje može također dovesti do smanjenja apsorpcije određenih hranjivih tvari, kao što su vitamin B12, željezo i kalcij.

Gušterača, jetra i žuč

S godinama smanjuje se ukupna težina gušterače , a dio tkiva zamijenjuju ožiljci (fibroza gušterače). Međutim, te promjene ne smanjuju sposobnost gušterače da proizvodi probavne enzime i natrijev bikarbonat. Kako jetra i žučni mjehur stare dolazi do određenih strukturalnih i mikroskopskih promjena ( vidi: Učinci starenja na jetru).

Debelo crijevo i rektum

Debelo crijevo se starenjem ne mijenja mnogo. Rektum se međutim može uvećati. Zatvor postaje češći ( vidi: Osnove za starije osobe), što je uzrokovano mnogim čimbenicima:

  • Blago usporavanje kretanja sadržaja kroz debelo crijevo

  • Umjereno smanjenje kontrakcija rektuma kada se napuni stolicom

  • Češća uporaba lijekova koji mogu uzrokovati zatvor

  • Često manje vježbanja odnosno tjelesne aktivnosti