Grlo i jednjak

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Grlo (ždrijelo-) nalazi se iza i ispod usta. Kada hrana i tekućine napuste usta, prolaze kroz grlo. Gutanje hrane i tekućina počinje dobrovoljno i nastavlja se automatski. Mali mišićni poklopac (epiglotis) zatvara se kako bi spriječio da hrana i tekućine otiđu niz dušnik (trahea) prema plućima. Stražnji dio krova usta (meko nepce) podiže se kako bi spriječilo da hrana i tekućine odu gore u nos. Uvula, mali preklop pričvršćen za meko nepce, pomaže u sprječavanju prolaza tekućine prema gore u nosnu šupljinu.

(Vidi također Pregled probavnog sustava.)

Probavni sustav
 

Jednjak je tanki, mišićni kanal obložen sluznicom koji povezuje grlo sa želucem. Hrana i tekućine prolaze kroz jednjak ne samo gravitacijom, već i valovima ritmičkih mišićnih kontrakcija koji se nazivaju peristaltika. Na oba kraja jednjaka nalaze se prstenasti mišići (gornji i donji sfinkteri jednjaka) koji se otvaraju i zatvaraju. Ezofagealni sfinkteri normalno sprječavaju da se sadržaj želuca vrati natrag u jednjak ili grlo.

Kako radi jednjak

Kako osoba guta, hrana se kreće od usta do grla, također zvanog ždrijelo (1). Gornji ezofagealni sfinkter se otvara (2) tako da hrana može ući u jednjak, gdje valovi mišićnih kontrakcija, nazvani peristaltika, pokreću hranu prema dolje (3). Hrana zatim prolazi kroz donji ezofagealni sfinkter (4) i dolazi u želudac (5).