Hemifacijalni spazam

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

Hemifacijalni spazam je bezbolno nevoljno trzanje jedne strane lica zbog disfunkcije 7. moždanog (facijalnog) živca i/ili dijela mozga koji ga kontrolira (tzv. centar ili jezgra). Ovaj živac pomiče mišiće lica, stimulira žlijezde slinovnice i suzne žlijezde, omogućuje osjet okusa u prve dvije trećine jezika i kontrolira mišić koji sudjeluje u sluhu.

  • Trzanje se na početku može javljati samo povremeno, ali s vremenom može postati stalno.

  • Liječnici dijagnosticiraju hemifacijalni spazam na temelju simptoma, a magnetska rezonancija (MR) se vrši kako bi se isključili drugi uzroci.

  • Hemifacijalni spazam liječi se botulinskim toksinom ili drugim lijekom, ali ako su lijekovi neučinkoviti, ponekad je potrebno kirurško liječenje.

(Vidi također Pregled moždanih živaca.)

Hemifacijalni spazam zahvaća muškarce i žene, ali je češći kod žena srednje i starije životne dobi.

Grčevi se mogu javiti uslijed:

  • Abnormalno pozicionirane arterije ili arterijske petlje koja pritišće (komprimira) facijalni živac na mjestu gdje izlazi iz moždanog debla

Simptomi

Mišići na jednoj strani lica nehotice se trzaju, obično počevši s vjeđom, a zatim se trzajevi šire prema obrazu i ustima. Trzanje na početku može biti isprekidano, ali s vremenom može postati gotovo kontinuirano. Hemifacijalni spazam je bezbolan, ali može biti neugodan i nalikovati na epileptički napad.

Dijagnoza

  • Simptomi

  • Magnetska rezonancija

Hemifacijalni spazam dijagnosticira se na temelju kliničke slike.

Magnetsku rezonanciju (MR) treba učiniti kako bi se isključilo postojanje tumora, drugih strukturnih abnormalnosti i multiple skleroze, koji mogu uzrokovati slične simptome. Također, MR može otkriti abnormalnu arterijsku petlju koja pritišće živac.

Liječenje

  • Botulinum toksin

  • Ponekad operacija

Botulinum toksin (koji se koristi za paraliziranje mišića ili smanjenje bora) lijek je izbora za hemifacijalni spazam. Ubrizgava se u zahvaćene mišiće. Može se pokušati s primjenom istih lijekova koji se koriste u liječenju trigeminalne neuralgije - karbamazepin, gabapentin, fenitoin, baklofen i triciklički antidepresivi, ali često neuspješno.

Ako su lijekovi neuspješni, može se učiniti operativno liječenje kako bi se odvojila abnormalna arterija od živca stavljanjem male spužve između njih.

Smanjenje pritiska na živac

Kada bol nastaje uslijed abnormalno pozicionirane arterije koja pritišće na moždani živac, može se ublažiti kirurškim zahvatom koji se naziva vaskularna dekompresija.

Zahvat kod kompresije facijalnog živca kod osoba s hemifacijalnim spazmom sličan je onom kod trigeminalnog živca (prikazano dolje).

Ako je trigeminalni živac komprimiran, područje na stražnjoj strani glave se izbrije te se napravi rez. Kirurg izreže malu rupu u lubanji i odigne strukture kako bi razotkrio živac. Potom kirurg razdvoji arteriju od živca te postavi malu spužvu između njih.

Za zahvat je potrebna opća anestezija, ali je rizik od nuspojava nizak. Obično se vaskularnom dekompresijom ublažava bol.