Astma tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Utjecaj trudnoće na astmu varira. Pogoršanje bolesti je nešto češće nego poboljšanje, ali većina trudnica nema teške napadaje astme.

(Vidi također Astma.)

Utjecaj astme na trudnoću također varira. Ako je astma teška i loše kontrolirana, povećava se rizik od sljedećeg:

Liječenje

  • Inhalacijski bronhodilatatori i koritkosteroidi

Budući da se astma može promijeniti tijekom trudnoće, liječnici mogu tražiti od žena s astmom da koriste mjerač vršnog protoka kako bi češće pratili svoje disanje. Trudnice s astmom trebaju redovito posjećivati svog liječnika kako bi se liječenje moglo prilagoditi po potrebi. Održavanje dobre kontrole astme je važno. Neodgovarajuće liječenje može dovesti do ozbiljnih problema.

Inhalacijski bronhodilatatori (kao što je albuterol) i inhalacijski kortikosteroidi (kao što je budesonid) mogu se koristiti tijekom trudnoće. Kada se udahnu, lijekovi utječu uglavnom na pluća i manje je vjerojatno da će utjecati na cijelo tijelo i fetus nego kada se uzimaju na usta. Teofilin (uzet na usta) se obično ne koristi tijekom trudnoće.

Kortikosteroidi uzimani na usta se koriste samo kada su druge vrste liječenja neučinkovite. Ako se astma iznenada pogorša, ženama se intravenozno daje kortikosteroid 24 do 48 sati, zatim na usta.

Cijepljenje protiv virusa influence (gripe) tijekom sezone gripe posebno je važno za trudnice s astmom.