Spavanje u novorođenčadi i dojenčadi

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Budući da je živčani sustav novorođenčadi nezreo, novorođenčad mnogo spavaju, ali samo na sat ili dva odjednom, bez obzira na to je li riječ o danu ili noći. U dobi od 4 do 6 tjedana, mnoga djeca su u ciklusu buđenja 4 sata i spavaju 4 sata. U dobi od 4 do 6 mjeseci dojenčad je obično sposobna usvojiti raspored dnevnog i noćnog sna. Do 1 godine starosti, većina beba neprekidno spava 8 do 9 sati tijekom noći. Međutim, poremećaji spavanja su uobičajeni i javljaju se u različita vremena tijekom prvih nekoliko godina ( vidi: Problemi sa spavanjem u djece).

Čimbenici koji utječu na obrasce sna ovise o dobi. U dobi od 9 mjeseci i ponovno oko 18 mjeseci, poremećaji u spavanju postaju uobičajeni

  • Anksioznost razdvajanja razvija.

  • Djeca se mogu samostalno kretati i kontrolirati svoju okolinu.

  • Mogu dugo kasniti.

  • Mogu se prekomjerno stimulirati dok se igraju prije spavanja.

  • noćne more obično postaju uobičajeni.

Roditelji mogu pomoći djeci da spavaju noću tako što će dijete manje podnijeti i poticati u kasnim večernjim satima, a noću čuvati tamnu sobu, što je važno za razvoj normalnog vida. Dojenčad treba potaknuti u ranoj dobi da zaspu samostalno, a ne u roditeljskim rukama. Na taj način, moći će se smiriti kada to učine probudite se usred noći.

Kako bi se smanjio rizik od sindrom iznenadne smrti djeteta (SIDS), djeca bi uvijek trebala spavati na leđima, a ne na želucu ili u položaju spavanja. Ova preporuka je pomogla smanjiti učestalost SIDS-a posljednjih godina. Također, djeca ne smiju spavati s mekim jastucima, igračkama ili teškim pokrivačima, što može blokirati njihovo disanje. Stavljanje djeteta u krevet s dudom također pomaže u sprječavanju SIDS-a (dojena djeca bi trebala biti stara najmanje 1 mjesec ili navikla na dojenje prije nego im se dade duda za pranje).

Ko-spavanje

Zajedničko spavanje je kada roditelj i dijete spavaju blizu jedan drugome kako bi mogli vidjeti, čuti i / ili se međusobno dodirnuti. Mogući su i aranžmani za spavanje

  • Dijeljenje kreveta (dijete spava u istom krevetu kao i roditelj)

  • Dijeljenje u sobi (dijete spava u drugom krevetu, ali u istoj sobi s roditeljem)

Dijeljenje kreveta između roditelja i djece je uobičajeno, ali kontroverzno. Često postoje kulturni i osobni razlozi zbog kojih se roditelji odlučuju za dijeljenje kreveta, uključujući pogodnost za hranjenje, povezivanje, vjerujući da je njihova vlastita budnost jedini način da zadrže svoje dijete na sigurnom, i vjerujući da im dijeljenje kreveta omogućuje nastavak pozornosti čak i dok spavaju , Međutim, dijeljenje kreveta povezano je s povećanim rizikom od SIDS-a i može rezultirati ozljedom ili smrću jer se djeca mogu ugušiti, zadaviti ili zarobiti.

Dijeljenje soba bez dijeljenja kreveta još uvijek omogućuje roditeljima da budu fizički blizu djeteta zbog lakšeg hranjenja i praćenja, sigurniji je od dijeljenja kreveta ili usamljenog spavanja (dijete spava u zasebnoj sobi) i povezano je s smanjenim rizikom SIDS-a. Iz tih razloga liječnici preporučuju dijeljenje soba bez podjele kreveta kao poželjan raspored za spavanje za roditelje i dojenčad u prvih nekoliko mjeseci života.