Stafilokokni sindrom opečene kože

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Stafilokokni sindrom opečene kože je reakcija na infekciju kože stafilokokom u kojoj dolazi do stvaranja mjehura na koži i ljuštenja kože kao da je opečena.

  • Osim pojave mjehura i ljuštenja kože, kod bolesnika se javlja povišena temperatura, zimica i slabost.

  • Dijagnoza se temelji na izgledu kože, ali ponekad je potrebno učiniti i biopsiju kože.

  • Uz pravodobno liječenje, prognoza je izvrsna.

  • Liječenje uključuje intravenske antibiotike i njegu kože.

(Također vidi Pregled bakterijskih infekcija kože.)

Određeni sojevi stafilokoka izlučuju otrovne tvari koje uzrokuju odvajanje gornjeg sloja kože (epidermisa) od ostatka kože. Budući da se toksin širi po cijelom tijelu, stafilokokna infekcija malog područja kože može rezultirati ljuštenjem kože cijelog tijela.

Stafilokokni sindrom opečene kože pojavljuje se gotovo isključivo u dojenčadi i u djece mlađe od 6 godina. Rijetko se javlja kod starijih osoba, osim kod onih sa zatajenjem bubrega ili oslabljenim imunološkim sustavom. Kao i druge stafilokokne infekcije, stafilokokni sindrom opečene kože je vrlo zarazan.

Simptomi

Simptomi stafilokoknog sindroma opečene kože počinju pojavom izolirane rane s krastom na površini koja može izgledati kao impetigo.

Kod novorođenčadi, infekcija se može pojaviti u pelenskom području ili oko pupka.

Kod starije djece, lice je tipično mjesto infekcije.

Kod odraslih, infekcija može nastati bilo gdje.

Kod svih bolesnika s ovim poremećajem, koža oko rane postaje grimizne boje u roku od 24 sata. Ta su područja bolna. Koža može biti vrlo nježna i imati konzistenciju tkiva zgužvanu poput papira. Potom, na velikim površinama kože koje su udaljene od početnog mjesta infekcije, a koja su često područja trenja, poput nabora kože, na stražnjici, rukama i stopalima, dolazi do nastanka crvenila i mjehura koji lako puknu.

Gornji sloj kože se tada počinje ljuštiti, često u velikim listovima, čak i prilikom laganog dodira ili nježnog guranja. Odljuštena područja kože izgledaju opečeno. Unutar 2 do 3 dana, može biti zahvaćena cijela površina kože, a bolesnik je u teškom stanju sa simptomima povišene temperature, zimice i slabosti. S gubitkom zaštitne kožne barijere, druge bakterije i infektivni mikroorganizmi mogu lako prodrijeti u tijelo, uzrokujući infekcije u tim i na drugim područjima, ponekad se šireći krvotokom (sepsa). Također, velike količine tekućine mogu se izgubiti istjecanjem i isparavanjem, a što rezultira dehidracijom.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Obično biopsija tkiva i kultura tkiva

Dijagnoza stafilokoknog sindroma opečene kože postavlja se na temelju pojave ljuštenja kože nakon vidljive stafilokokne infekcije.

Ako se ne uoče znakovi stafilokokne infekcije, liječnici često rade biopsiju tkiva, u kojoj se uzme mali komad kože i pošalje u laboratorij radi analize. Brisevi nosne sluznice, tanke sluznice koja prekriva oči (konjunktive), ždrijela, nosnih hodnika i gornjeg ždrijela (nazofarinksa), uzorci krvi i urina te uzorci uzeti s područja gdje liječnici misle da je infekcija počela (poput pupka ili kože) šalju se u laboratorij za uzgoj bakterijske kulture.

Prognoza

Kod pravodobne dijagnoze i liječenja, stafilokokni sindrom opečene kože rijetko uzrokuje smrt. Najviši sloj kože brzo se zamjenjuje, a zacjeljivanje obično započinje unutar 5 do 7 dana nakon početka liječenja.

Liječenje

  • antibiotici

  • Njega kože kao i kod opeklina

Liječenje stafilokoknog sindroma opečene kože se provodi antibioticima koji se daju intravenski, a kasnije na usta.

Liječnici prema bolesnicima koji imaju proširenu infekciju i koji imaju rane koje secerniraju tekućinu imaju isti pristup u liječenju kao i kod bolesnika s opeklinama. (). Ako je moguće, bolesnici se liječe u jedinicima za opekline. Hidratantne kreme (emolijensi) mogu se koristiti kako bi se zaštitila koža.