Karcinom vagine

Autori: Pedro T. Ramirez, MD
Gloria Salvo, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Karcinom vagine, rijedak oblik tumora, obično se razvija u stanicama koje okružuju vaginu, tipično kod žena starijih od 60 godina.

 • Rak vagine može uzrokovati abnormalno vaginalno krvarenje, osobito nakon spolnog odnosa.

 • Ako liječnici sumnjaju na rak, uklanjaju i pregledavaju uzorke tkiva iz vagine (biopsija).

 • Rak se kirurški uklanja ili se koristi radioterapija.

(Vidjeti Pregled karcinoma ženskog reproduktivnog sustava.)

U Sjedinjenim Državama, rak vagine čini samo oko 1% ginekoloških maligniteta. Prosječna dob pri dijagnosticiranju je 60 do 65 godina.

Rak vagine može biti uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV), istim virusom koji uzrokuje genitalne bradavice i rak vrata maternice. HPV infekcija, rak vrata maternice, ili rak vulve povećava rizik od razvoja raka vagine.

Više od 95% karcinoma vagine su karcinomi pločastih stanica (karcinomi), koji se razvijaju u pločastim rožnatim stanicama na površini vagine. Većina drugih karcinoma vagine su adenokarcinomi, koji se razvijaju iz stanica žlijezda. Jedna rijetka vrsta, klarocelularni karcinom, pojavljuje se gotovo isključivo u žena čije su majke uzimale lijek dietilstilbestrol (DES), propisan za sprječavanje pobačaja tijekom trudnoće. (1971. lijek je zabranjen u SAD-u.)

Ako se ne liječi, rak vagine nastavlja rasti i prodire u okolno tkivo. Na kraju, može ući u krvne i limfne žile, a zatim se proširiti na mjehur, rektum, obližnje limfne čvorove i druge dijelove tijela.

Simptomi

Najčešći simptom karcinoma vagine je abnormalno krvarenje iz vagine, koje se može pojaviti tijekom ili nakon spolnog odnosa, između menstruacije ili nakon menopauze. Izrasline se mogu formirati na sluznici vagine. Izrasline mogu krvariti i inficirati se. Neke žene imaju vodeni iscjedak iz vagine. Nekoliko žena nema simptome.

Veliki tumori također mogu utjecati na mokraćni mjehur, uzrokujući čestu potrebu za mokrenjem i bol tijekom mokrenja. Kod uznapredovalog karcinoma mogu se pojaviti abnormalne komunikacije (fistule) između vagine i mjehura ili rektuma.

Dijagnostika

 • Biopsija

Liječnici mogu posumnjati na karcinom vagine temeljem simptoma, abnormalnih areala uočenih tijekom rutinskog pregleda zdjelice, ili abnormalnog rezultata Papanicolaou (PAPA) testa. Liječnici mogu koristiti instrument s binokularnom povećalom (kolposkop) radi pregleda vagine.

Da bi potvrdili dijagnozu, liječnici uklanjaju tkivo iz vaginalne stijenke kako bi ih pregledali pod mikroskopom (biopsija). Osiguravaju uzorke tkiva iz bilo koje izrasline, upale ili drugog abnormalnog područja viđenog tijekom pregleda.

Drugi testovi, kao što je upotreba endoskopa za pregled mokraćnog mjehura ili rektuma, rentgenskog snimka prsnog koša i kompjutorske tomografije (CT), mogu se provesti kako bi se utvrdilo je li se rak proširio.

Određivanje stadija karcinoma vagine

Liječnici određuju stadij karcinoma na temelju toga koliko se proširio. Stadiji se kreću od I. (najraniji) do IV (napredni):

 • Stadij I: Rak je ograničen na zid vagine.

 • Stadij II: Rak se proširio kroz zid vagine u obližnje tkivo, ali je još uvijek unutar zdjelice (koja sadrži unutarnje reproduktivne organe, mjehur i rektum).

 • Stadij III: Rak se proširio po cijeloj zdjelici (ali ne u mjehur ili rektum).

 • Stadij IV: Rak se proširio na mjehur ili rektum ili izvan zdjelice (na primjer, na pluća ili kosti).

Prognoza

Prognoza za žene s karcinomom vagine ovisi o stadiju.

Petogodišnje preživljenje nakon dijagnoze i liječenja iznosi:

 • Stadij 1: Oko 65 do 70%

 • Stadij 2: 47%

 • Stadij 3: 30%

 • Stadij 4: Samo oko 15 do 20%

Liječenje

 • Za rani stadij karcinoma vagine, kirurško uklanjanje vagine, maternice i obližnjih limfnih čvorova

 • Za većinu drugih karcinoma vagine terapija zračenjem

Liječenje raka vagine također ovisi o stadiju.

U ranom stadiju karcinoma vagine, operacija uklanjanja vagine, maternice i limfnih čvorova u zdjelici i gornjem dijelu vagine je liječenje prvog izbora. Ponekad se nakon operacije koristi radioterapija.

Radioterapija se koristi za većinu drugih vrsta karcinoma. Obično je to kombinacija unutarnje radioterapije (pomoću radioaktivnih implantata smještenih unutar vagine, zvanog brahiterapija) i vanjske terapije zračenjem (usmjerena prema zdjelici izvan tijela).

Radioterapija se ne može koristiti u slučaju razvoja fistula. U takvim slučajevima, neki ili svi organi u zdjelici se uklanjaju (tzv. zdjelična egzenteracija). Ti organi uključuju reproduktivne organe (vagina, maternica, jajovodi i jajnici), mokraćni mjehur, uretru, rektum i anus. Koji organi su uklonjeni i jesu li svi uklonjeni ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su položaj tumora, anatomija žene i ciljevi nakon operacije. Trajni otvori - za urin (urinostoma) i stolicu (kolostoma)—izrađuju se u trbuhu kako bi te otpadne tvari mogle napustiti tijelo i sakupljati se u vrećice. Nakon zahvata, žene obično nekoliko dana krvare, imaju iscjedak i znatnu osjetljivost i bol. Boravak u bolnici je obično 3 do 5 dana. Mogu se pojaviti komplikacije, kao što su infekcija ili otvaranje kirurške incizije, blokade u crijevu i stvaranje abnormalnih veza između organa (fistula).

Seksualni odnos može biti otežan ili nemoguć nakon liječenja karcinoma vagine.

Više informacija

 • National Cancer Institute: Vaginal Cancer