Mase na vratu u djece

Autor: Udayan K. Shah, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Mase(tvorbe) vrata su otekline koje mijenjaju oblik vrata.

Masa na vratu je vrlo česta pojava među djecom. Najčešći uzrok su

Limfni čvor može biti povećan zbog sljedećeg:

Ponekad je masa vrata uzrokovana cistom (vrećicom napunjenom tekućinom) koja je prisutna od rođenja, ali se primijeti tek ako postane upaljena ili inficirana. Masa vrata može također biti posljedica oteklina uslijed ozljede vrata, upale žlijezda slinovnica, ili nekancerogenih (benignih) tumora. Ponekad povećanje štitnjače ( gušavost) može biti uzrokom mase na vratu. Rijetko, masa na vratu nastaje zbog limfoma, tumora štitnjače, ili druge maligne bolesti.

Većina masa na vratu ne uzrokuje nikakve simptome i stvara veću zabrinutost samim roditeljima. Međutim, inficirani limfni čvorovi ili ciste budu osjetljivi i bolni te mogu uzrokovati povišenu temperaturu.

Dijagnoza

  • Radiološki testovi, brisevi, krvne pretrage i kožni test na tuberkulozu

  • Testovi štitnjače

  • Biopsija

Budući da su mnoge mase na vratu uzrokovane virusnim infekcijama i spontano prolaze, obično nisu potrebni dodatni testovi.

Liječnici mogu uzeti bris grla ukoliko sumnjaju na bakterijsku infekciju. Odgovarajuće pretrage krvi mogu otkriti poremećaje kao što su infektivna mononukleoza, leukemija, hipertireoza ili problemi s krvarenjem.

Može se učiniti rendgenska snimka prsnog koša i koristiti kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) glave i vrata kako bi se utvrdilo je li navedena masa tumor ili cista te koliko je velika i širi li se na okolna tkiva? Ultrazvuk pomaže liječnicima utvrditi je li masa na vratu cista.

Kožni test se koristi za utvrđivanje tuberkuloze.

Dio mase može se ukloniti (biopsija) i analizirati kako bi se utvrdilo radi li se o malignom tumoru.

Ultrazvuk štitnjače i testovi funkcije štitnjače se također rade kod obrade mase na vratu.

Ponekad se izvode i druge pretrage poput nazofaringolaringoskopije, endoskopskog pregleda pluća (bronhoskopija) ili jednjaka (ezofagoskopija).

Liječenje

  • Ovisi o uzroku

Liječenje mase na vratu ovisi o osnovnom uzroku. Antibiotici su korisni u liječenju inficiranih limfnih čvorova i drugih bakterijskih infekcija. Ponekad je potreban i kirurški zahvat.

Mase uzrokovane virusnim infekcijama i oticanjem uslijed ozljede postupno nestaju s vremenom.

Tumori i ciste obično zahtijevaju operaciju.