Prsni koš

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Pluća su smještena u prsnoj šupljini, prostoru koji također uključuje i medijastinum (sredogruđe). (Vidi također Pregled dišnog sustava.)

Sredogruđe (medijastinum) je prostor u sredini prsnog koša (između dva plućna krila) u kojem se nalaze srce, timus i limfni čvorovi, zajedno s dijelovima aorte, šupljom venom (vena cava), dušnikom, jednjakom i raznim živcima. Obuhvaća područje omeđeno prsnom kosti (sternum) sprijeda, kralježnicom straga, gore ulazom u prsni koš, a ošitom (dijafragmom) odozdo. Sredogruđe razdvaja lijevo plućno krilo od desnog tako da plućna krila funkcioniraju (djeluju) kao dvije odvojene šupljine u prsima. Na primjer, ako se na jednoj strani probije stijenka prsnog koša, što uzrokuje kolaps pluća na toj strani, drugo plućno krilo ostaje napuhano (ispunjeno zrakom) i funkcionira, jer dva plućna krila odvaja sredogruđe.

Određivanje granica sredogruđa

Koštani kavez (koji se obično naziva prsni koš), a kojeg tvore prsna kost (sternum), rebra i kralježnica, štiti pluća i druge organe u prsištu. Od straga prema naprijed pruža se 12 pari rebara koji tvore luk oko prsnog koša. Svaki par rebara je spojen s trupom odgovarajućeg kralješka (kralježnicom). U prednjem dijelu tijela, gornjih sedam pari rebara hrskavicom su pričvršćeni na prsnu kost (sternum). Osmi, deveti i deseti par rebara hvataju se za hrskavicu para rebara koji se nalazi iznad njih. Posljednja dva para rebara (lebdeća ili vita rebra) su kraća i nisu spojena s prednje strane (vidi sliku Uloga ošita u disanju).