aztreonam

Autor: Brian J. Werth, PharmD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Aztreonam je jedini antibiotik u razredu antibiotika koji se nazivaju monobaktami, koji su podrazred beta-laktamskih antibiotika (antibiotici koji imaju kemijsku strukturu nazvanu beta-laktamski prsten). Beta-laktamski antibiotici također uključuju karbapeneme, cefalosporine i peniciline.

Aztreonam se koristi s aminoglikozidima za liječenje nekih infekcija jer njihovo zajedničko korištenje povećava učinkovitost oba antibiotika.

Neke bakterije imaju vanjski pokrov (stanični zid) koji ih štiti. Kao i ostali beta-laktamski antibiotici, aztreonam djeluje tako da sprječava formiranje ovog staničnog zida, što rezultira smrću bakterija.

Aztreonam

Uobičajene upotrebe

Neke nuspojave

Komentari

Infekcije uzrokovane gram-negativnim bakterijama

Nelagoda na mjestu ubrizgavanja i oticanje

Proljev, mučnina, povraćanje ili kombinacija

Osip

Može se koristiti kod ljudi alergičnih na druge beta-laktamske antibiotike kao što su penicilini, cefalosporini i karbapenemi

Mora se dati injekcijom

(Vidi također Pregled antibiotika.)

Upotreba aztreonama tijekom trudnoće i dojenja

Aztreonam treba uzimati tijekom trudnoće samo kada su koristi od liječenja veće od rizika. Nisu uočeni štetni učinci na fetus u ispitivanjima na životinjama, ali nisu provedene dobro osmišljene studije kod trudnica. (Vidi također Upotreba lijekova tijekom trudnoće.)

Primjena aztreonama tijekom dojenja općenito se smatra prihvatljivom. (Vidi također Upotreba lijekova tijekom dojenja.)