Infekcija submandibularnog prostora

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Matovinović, dr. med.

Infekcija submandibularnog prostora je bakterijska infekcija dna usna šupljine.

Bakterije se mogu širiti iz zaraženog donjeg zuba u tkivo ispod i oko jezika. Osobe sa slabom zubnom higijenom i osobe koje su imale odstranjen zub ili frakturu čeljusti izložene su većem riziku. Infekcija uzrokuje oticanje koje može blokirati dišne putove uzrokujući otežano disanje, a ponekad i smrt.

Simptomi

Bolesnici s infekcijom submandibularnog prostora osjećaju bol i pojačanu osjetljivost ispod jezika i / ili ispod donje čeljusti. Bol se pojačava s otvaranjem usta ili gutanjem.

Povišena tjelesna temperatura i zimica su uobičajeni.

U daljnjem tijeku se oteklina pogoršava, što može uzrokovati slinjenje i bučno disanje. Kada se jednom pojavi oteklina, začepljenje dišnih puteva i smrt se mogu pojaviti unutar nekoliko sati.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad kompjutorska tomografija

Liječnici obično mogu dijagnosticirati infekciju submandibularnog prostora pregledavajući usta.

Ako je pregled nejasan, liječnici obavljaju kompjuteriziranu tomografiju (CT). Međutim, ako se čini da se blokada dišnih putova razvija ili da se može uskoro pojaviti, trenutno se započinje s liječenjem te se CT odgađa.

Liječenje

  • Postavljanje cijevi za disanje nakon čega slijedi kirurška drenaža apscesa

  • Antibiotici

Liječenje infekcije submandibularnog prostora mora se obaviti brzo kako bi se spriječilo začepljenje dišnih putova.

Liječnici odvode osobu u operacijsku dvoranu i koriste fiberoptičku opremu kako bi vodili plastičnu cijev za disanje kroz nos u dušnik (traheu), kako bi održali otvorenim dišni put. Zatim liječnici kirurški otvore zaraženo područje kako bi se omogućilo da se infekcija drenira.

Antibiotici. kao što je klindamicin, daju se intravenski.