Imunoterapija

Autor: Peter J. Delves, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Daniel Victor Šimac, dr. med.

Imunoterapija je primjena lijekova koji oponašaju ili mijenjaju sastojke imunološkog sustava (poput tumorski antigeni i imunološke kontrolne točke-vidi također Pregled imunološkog sustava) u borbi protiv bolesti. Imunoterapija se brzo razvija, posebno u području liječenja raka.

Razvijena je nekoliko vrsta (razredi) imunoterapijskih lijekova. Neki od najčešćih razreda su monoklonska protutijela.

  • Citokini i citokinski receptori

  • Fuzijski proteini

  • Monoklonska protutijela

Citokini i citokinski receptori

Citokini su kemijski glasnici imunološkog sustava. Bijele krvne stanice i određene druge stanice imunološkog sustava proizvode citokine kada otkriju stranu tvar (antigen). Primjeri citokina uključuju interferone i interleukine. Citokini prenose svoju poruku vezanjem na specifične molekule koje se nazivaju receptori na površini druge stanice. Citokini i njihovi receptori pomalo su poput ključa i brave. Različiti citokini imaju različite receptore.

Citokini ili njihovi receptori se mogu proizvoditi u laboratoriju. Kada se daje osobi, umjetni citokin ili citokinski receptor se mogu koristiti za izmjenu prirodnog imunološkog odgovora te osobe i liječenje mnogih bolesti.

Citokini ili citokinski receptori se koriste za sljedeće:

Fuzijski proteini

Fuzijski proteini su spojevi koji se proizvode u laboratoriju i kombiniraju ili "spajaju" dva različita proteina s poželjnim svojstvima imunomodifikacije i borbe protiv bolesti kako bi tvorili pojedinačni lijek. Kada se daje osobi, novostvoreni fuzijski protein se može koristiti za modificiranje prirodnog imunološkog odgovora i liječenje mnogih bolesti. Primjer fuzijskog proteina je etanercept.

Fuzijski proteini se koriste za sljedeće:

Monoklonska protutijela

Monoklonska protutijela (mAbs, prema engl. monoclonal antibodies) su protutijela koja se proizvode u laboratoriju od živih stanica koje su izmijenjene kako bi proizvele željeno protutijelo. Kada se ubrizga u krvotok osobe, ponašaju se kao protutijela proizvedena u ljudskom tijelu. Monoklonska protutijela su obično namijenjena za napad stanice raka ili tvari koje uzrokuju upale u poremećajima kao što je reumatoidni artritis.

Monoklonska protutijela se koriste za sljedeće:

Budući da se monoklonska protutijela često koriste za suzbijanje imunološkog sustava, mogu imati značajne nuspojave kao što je povećani rizik od infekcije ili raka i može dovesti do autoimunih poremećaja.