Defekti uretre

Autori: Ronald Rabinowitz, MD
Jimena Cubillos, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Uretra je cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura iz tijela.

(Vidi također Pregled oštećenja bubrega i mokraćnog sustava.)

Vrste razvojnih anomalija uretre

Postoji nekoliko razvojnih anomalija uretre. Uretra može biti

  • Djelomično blokirana

  • Na pogrešnom mjestu

  • Izbočiti se iz svog normalnog otvora (prolabirajuća uretra)

  • Udvostručena (dvije ili više uretri umjesto samo jedne)

Ti nedostaci mogu biti uzrokovati

  • Izlaz urina s pogrešnog mjesta na genitalijama

  • Blokadu protoka urina

Svaka anomalija uretre koja blokira ili usporava protok urina može uzrokovati stagnaciju urina, što može rezultirati infekcijama mokraćnog sustava (IMS). Blokada protoka mokraće također može podići pritisak unutar mjehura i / ili bubrega i vremenom ih oštetiti. Česte infekcije također mogu oštetiti bubrege. Oštećenje bubrega može uzrokovati visoki krvni tlak i rijetko zatajenje funkcije bubrega.

Djelomično blokirana uretra

Nekolicina razvojnih anomalija djelomično blokira uretru.

U valvuli stražnje uretre nabori nenormalnog tkiva u uretri blokiraju protok mokraće iz mjehura. Valvula stražnje uretre javlja se samo u dječaka. Blokada povećava pritisak u mjehuru i može uzrokovati poteškoće s mokrenjem i slabi mlaz urina. U težim oblicima, blokada utječe na fetus u razvoju. Povećani pritisak urina zbog blokade može ometati razvoj mjehura i bubrega. Blokada također može smanjiti količinu urina koji fetus ispušta u amnijsku tekućinu (tekućinu koja okružuje fetus u maternici). Ako fetus ne oslobađa dovoljno urina u amnijsku tekućinu, količina amnijske tekućine se postepeno smanjuje. Ako ima premalo amnionske tekućine, javljaju se problemi s razvojem pluća, srca, i udova. Loši razvoj pluća može dovesti do smrti neposredno prije ili nakon rođenja. Nakon rođenja, pogođena novorođenčad imaju simptome slabe drenaže mjehura ili oslabljenu funkciju bubrega.

Striktura uretre je suženje uretre koja je obično uzrokovana ozljedom, ali ponekad se javlja i kao razvojna anomalija. Ona se javlja također češće u dječaka.

Uretralna meatalna stenoza, je anomalija u kojoj je vanjski otvor mokraćne cijevi uzak i blokira protok urina. To se događa uglavnom kod dječaka koji su prethodno operirali penis ili bili obrezani kao novorođenčad.

Uretra na pogrešnom mjestu

Otvor uretre može biti na pogrešnom mjestu.

U dječaka, otvor uretre se može nalaziti na donjoj strani penisa (hipospadija) ili na gornjoj strani penisa (zove se epispadija), umjesto na vrhu. Dječaci koji imaju hipospadiju često imaju još jedan defekt horde (donji zavoj penisa) i prepucij s kapuljačom (kada kožica nije spojena na donjoj strani penisa). Djeca koja imaju epispadiju mogu razviti nevoljno oslobađanje urina (urinarna inkontinencija).

Kod djevojčica, otvor uretre može biti pogrešno smješteno između klitorisa i usana, unutar otvora vagine, ili rijetko na trbuhu.

Prolabirajuća uretra

U djevojčice može doći do prolapsa uretre. Unutarnja sluznica uretre se izbočuje kroz otvor mokraćne cijevi. Kada dođe do prolapsa uretre, otvor uretre izgleda kao crvena i natečena krafna. Prolabirajuća uretra obično ne uzrokuje simptome, ali izbočeno tkivo može krvariti, uzrokujući krvave mrlje na peleni u djevojčica ili na donjem rublju. Ovaj poremećaj je češći među djecom tamne puti.

Duplikacija uretre

Djeca se rijetko rađaju s dvije ili više uretri. Obično je samo jedna uretra povezana s mokraćnim mjehurom, ali ponekad mogu biti i međusobno povezane.

Dijagnoza

  • Sistematski pregled

  • Mikcijska cistouretrografija

Prije rođenja, lječnici ponekad otkriju anomalije uretre koje uzrokuju značajnu blokadu urina tijekom rutinskog prenatalnog ultrazvuka.

Nakon rođenja, liječnici često pronalaze anomalije uretre tijekom sistematskog pregleda ili fizikalnog pregleda djeteta. Ako liječnici sumnjaju da dječak boluje od valvule stražnje uretre, radi se pretraga koja se naziva mikcijska cistouretrografija (MCUG) prije nego što dječak bude otpušten iz bolnice. U ovoj pretrazi, kateter se postavlja kroz uretru u mokraćni mjehur koji se puni kontrastnim sredstvom koje se može slikovno vizualizirati prije i nakon akta mokrenja djeteta.

Liječenje

  • Kiruška korekcija

Anomalije uretre koje uzrokuju simptome poput blokade i posljedičnog urinarnog refluksa, najčešće zahtijevaju kirurški zahvat.

Djecu koja imaju blokadu u mokraćnoj cijevi potrebno je što ranije operirati kako bi se blokada što ranije razriješila. Djeca čija je mokraćna cijev abnormalna, uska ili nedostaje, također će zahtijevati operativni zahvat kako bi se ispravio taj nedostatak.

Dječaci koji boluju od valvule stražnje uretre operiraju se odmah po dijagnosticiranju iste. Operacija se radi kako bi se smanjila blokada i spriječilo daljnje oštećenje bubrega. Čak i nakon operacije, mokraćni mjehur možda neće funkcionirati normalno i dječacima će trebati redovita kateterizacija ili dodatna operacija. Kateterizacija omogućava pražnjenje mjehura umetanjem tanke, fleksibilne, sterilne cijevi (katetera) kroz otvor uretre u mjehur.

U dječaka koji imaju hipospadiju radi se kirurški zahvati kako bi se anomalija ispravila, kao i ponekad drugi pridruženi nedostaci.

Djevojkama koje imaju prolabirajuću uretru može se dati krema koja sadrži estrogen za ublažavanje simptoma. Prolabirajuća uretra obično nestane s vremenom i rijetko zahtijeva operaciju.