Bowenova bolest

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Bowenova bolest je rani oblik raka pločastih stanica koji je ograničen na vanjski sloj kože (epidermis) i još nije zahvatio dublje slojeve.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Bowenova bolest se najčešće javlja na dijelovima kože izloženima suncu, ali može nastati bilo gdje na tijelu.

Karcinomi mogu biti pojedinačni ili mnogobrojni. Zahvaćena koža je crveno-smeđe boje, često u razini kože, ljuskava ili s krustom na površini, a ponekad nalikuje psorijazi, dermatitisu ili gljivičnoj infekciji (tinea ili lišaj).

Biopsija je standardni postupak za potvrđivanje dijagnoze. Tijekom ovog postupka liječnici uklanjaju komadić tumora i analiziraju pod mikroskopom.

Liječnici mogu ukloniti rak u ordinaciji struganjem i spaljivanjem pomoću električne igle (postupak koji se zove kiretaža i elektrodisekcija) ili izrezivanjem. Liječnici ponekad mogu uništiti rak koristeći ekstremnu hladnoću (kriokirurgija), elektrokauterizaciju ili apliciranjem kemoterapijskog lijeka na kožu.

Čini se da su karcinomi pločastih stanica povezani s izloženošću ultraljubičastom (UV) zračenju, liječnici preporučuju niz mjera za ograničavanje izloženosti UV zračenju, počevši od ranog djetinjstva.

  • izbjegavanje sunca: npr. boravak u hladu, izbjegavanje aktivnosti na otvorenom između 10 i 16 sati (kada su sunčeve zrake najjače) te izbjegavanje sunčanja i korištenja solarija

  • korištenje zaštitne odjeće npr. košulje dugih rukava, hlače i šeširi širokog oboda

  • upotreba krema za sunčanje: najmanje faktor zaštite od sunca (SPF) 30 s UVA i UVB zaštitom koja se upotrebljava prema uputama i nanosi svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja, ali ne u svrhu produljenog izlaganja suncu

Više informacija

  • American Cancer Society