Uvrnuto stopalo i drugi defekti stopala

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Uvrnuto stopalo (talipes equinovarus) je defekt u kojem su stopalo i gležanj iskrivljeni od svog uobičajenog položaja.

Uobičajeno, uvrnuto stopalo nastaje okreanjem stražnjeg dijela stopala i gležnja prema dolje i unutra, uz izvijanje prednjeg dijela stopala. Povremeno stopalo može djelovati abnormalno, ali zapravno bez podležećeg defekta, već je samo držano u neuobičajenom položaju u maternici. Nasuprot tome, u istinskom uvrnutom stopalu je u podlozi prava strukturna abnormalnost, što je prava malformacija. U takvom obliku poremećaja, kosti nogu i stopala, kao i mišići, su često nerazvijeni.

Larsenov sindrom je poremećaj u kojem se djeca rađaju s uvrnutim stopalom, dislokacijom kukova, koljena i laktova.

Položajno uvrnuto stopalo može se korigirati imobilizacijom zglobova u gipsu i fizikalnom terapijom za istezanje stopala i gležnja. Rano liječenje imobilizacijom korisno je u liječenju pravog uvrnutog stopala, ali općenito je potrebna i kirurška, često složena korekcija.

Ostali defekti stopala uključuju metatarsus adductus, metatarsus varus, talipes calcaneovalgus i pes planus.

(Vidi također Uvod u defekte lica, kostiju, zglobova i mišića.)

Metatarsus adductus

U metatarsus adductus, stopalo je okrenuto prema unutra. Pokretljivost zglobova stopala i gležnja može biti ograničena. Liječenje metatarzusa ovisi o težini deformiteta i stupnju pokretljivosti stopala. Većina blagih slučajeva se spontano razrješava. Korektivne cipele ili udlage mogu biti potrebne u težim slučajevima. Operacija je potrebna samo u iznimnim slučajevima.

Metatarsus varus

U metatarsus varus, donja površina stopala je okrenuta prema unutra, tako da je luk stopala podignut. Taj je defekt obično posljedica pozicioniranja u maternici, obično se ne razriješi spontano nakon rođena, a može zahtijevati liječenje gipsom ili udlagama.

Talipes calcaneovalgus

U talipes calcaneovalgus, stopalo je ravno ili zaobljeno, a savijeno je unatrag s petom koja je okrenuta na van. Rano liječenje gipsom ili korektivnim protezama obično je uspješno.

Pes planus

U pes planusu (ravnim stopalima) normalan luk u sredini stopala je spljošten. Sve do otprilike 3. godine sva djeca imaju ravne noge, a onda se luk stopala počinje razvijati. Postoje dva glavna razloga za razvoj ravnih stopala.

Fleksibilno ravno stopalo

U fleksibilnim ravnim stopalima, stopala ostaju ravna jer je luk stopala neuobičajeno fleksibilan. Fleksibilna ravna stopala obično ne zahtijevaju liječenje. Međutim, ako starije dijete ima bolove ili grčeve u stopalima, možda će biti potrebno nošenje korektivne obuće.

Tarzalna koalicija

U tarzalnoj koaliciji, stopala su fiksirana u spljoštenom položaju Tarzalna koalicija može biti prirođena mana ili rezultat ozljede ili produljenog trajanja oteklina stopala. Liječenje često uključuje imobilizaciju stopala gipsom. Ponekad se ukočeni zglob mora liječiti kirurškom korekcijom kako bi se povratila pokretljivost zgloba.