Unutrašnja tijela

Autor: Ann P. Murchison, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Strana tijela koja prodiru u očnu jabučicu su rijetka, ali mogu dovesti do ozbiljne infekcije i komplikacija, uključujući rizik od razvoja sljepoće.

(Vidi također Pregled ozljeda oka.)

Uzroci

Eksplozije i bilo koji alat s mehanizmom metal-na-metal mogu kao posljedicu imati intraokularna strana tijela i to tako da uzrokuju da male čestice lete u lice osobe. Na primjer, korištenje strojeva velike brzine (kao što su bušilice i pile) ili udaranje čavla čekićem ili drugog metalog predmeta čekićem, može proizvesti bijele čestice metala koje podsjećaju na iskre. Bilo koja od ovih bijelih, vrućih čestica može ući u nezaštićeno oko i zaostati duboko unutar njega.

Strana tijela koja prodiru u unutrašnjost oka mogu oštetiti strukture unutar očne jabučice i dovesti do infekcije unutar oka (endoftalmitis).

Simptomi

Tijekom prvih sati nakon ozljede simptomi intraokularnih stranih tijela mogu biti slični onima abrazije rožnice i stranih tijela. Međutim, osobe s intraokularnim stranim tijelima također mogu imati zamjetan gubitak vida. Tekućina može iscuriti iz oka, ali ako je strano tijelo malo, curenje može biti tako malo da ga osoba nije svjesna. Također, bol i povraćanje mogu se povećati nakon prvih nekoliko sati, obično zbog povećanja tlaka unutar oka.

Dijagnoza

  • Oftalmološka procjena

  • Računalna tomografija (CT)

Kada je strano tijelo prodrlo u oko, oftalmolog (liječnik koji se specijalizirao za procjenu i liječenje - kirurški i nekirurški - poremećaja oka) treba pregledati osobu što je prije moguće. Oko se pregledava kao i za abrazije rožnice i strana tijela koristeći kapi za oči koje sadrže boju koja svijetli pod posebnom rasvjetom (fluorescein) i procjepnom lampom. Boja i procjepna lampa čine vidljivim bilo koje malo curenje tekućine iz oka i tragova uboda.

Sva strana tijela izvan očne jabučice se uklanjaju. Ako se nakon pregleda sumnja na intraokularno strano tijelo, vrši se CT.

Prevencija

Osobe s određenim zanimanjima ili hobijima, osobito oni koji koriste brusilice, bušilice, pile ili čekiće, trebaju nositi zaštitne naočale (kao što su štitnici za lice ili zaštitne naočale) kako bi se spriječila intraokularna strana tijela i druge ozljede oka.

Liječenje

  • Antibiotici

  • Uklanjanje stranog objekta, obično operacijom

Antibiotici kao što su ceftazidim i vankomicin daju se venom. Također se koriste i kapi za oči. Cjepivo protiv tetanusa daje se što je prije moguće.

Ako je potrebno, bol i povraćanje mogu se kontrolirati lijekovima.

Zaštitni štit (kao što je komercijalno pripremljen štit ili donji dio papirnate čaše) lijepi se preko oka kako bi se izbjegli nenamjerni pritisci koji bi mogli dodatno oštetiti oči.

Oftalmolog treba ukloniti strano tijelo što je prije moguće. Brzo uklanjanje smanjuje rizik od infekcije. Obično je potreban kirurški zahvat kako bi se uklonilo strano tijelo.