Dnevna skrb za starije osobe

Autor: Debra Bakerjian, PhD, APRN
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Doris Ogresta, dr. med.

Dnevna skrb može uključivati

  • Lječenje bolesti

  • Održavanje stanja osobe

  • Pružanje društvenih aktivnosti ili skrb za mentalno zdravlje (kao što je grupna terapija)

Ljudi mogu ići na dnevnu skrb nekoliko sati dnevno tijekom nekoliko dana u tjednu. Ove ustanove mogu također osigurati mjesto gdje članovi obitelji koji skrbe za starije osobe mogu dobiti pauzu od skrbi (usluga koja se naziva privremena skrb). Na taj način mogu pomoći u odgađanju ili izbjegavanju smještaja u staračkom domu.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji samo oko 4.800 programa za dnevnu njegu odraslih osoba u usporedbi s više od 16.000 staračkih domova. Većina programa dnevne njege su mali, služeći oko 20 osoba. Međutim, ukupno, ovi programi dnevne njege služe više od 280.000 starijih odraslih osoba u bilo kojem danu.

Dnevne bolnice su vrsta dnevne ustanove. Oni pružaju složenu dijagnostiku i liječenje, usluge rehabilitacije i intenzivnu njegu. Namijenjeni su osobama koje se oporavljaju od nedavnog problema kao što je moždani udar, amputacija ili fraktura. Liječnik primarne zdravstvene zaštite ili bolnica mogu poslati osobu u dnevnu bolnicu. Ovi objekti obično pružaju skrb u ograničenom vremenskom razdoblju (6 tjedana do 6 mjeseci) i skupi su jer je omjer članova osoblja prema pacijentima visok.

Dnevni programi održavanja pružaju ograničenu stručnu skrb (kao što je probir i praćenje kroničnih poremećaja) i tjelesnu aktivnost. Ciljevi su spriječiti pogoršanje mentalnog i fizičkog stanja osobe, održati ili poboljšati sposobnost osobe da funkcionira što je duže moguće i spriječiti pogoršanje kroničnih bolesti. Također, ovi programi uključuju aktivnosti za poboljšanje slike o sebi, stimulaciju i sprječavanje usamljenosti, izolacije i povlačenja. Programi održavanja mogu pružiti dugotrajnu skrb i jeftiniji su od dnevnih bolničkih programa.

Programi socijalne skrbi pružaju savjetovanje, grupnu terapiju, aktivnosti za održavanje ili poboljšanje mentalnog funkcioniranja, strategije za kompenzaciju gubitaka te društvene i rekreativne aktivnosti. Mogu nalikovati višem centru ili centru za zaštitu mentalnog zdravlja, koji pruža skrb starijim osobama s demencijom ili psihijatrijskim poremećajima.

Financijska pitanja

Medicare ne obuhvaća usluge dnevne njege. Sredstva obično dolaze iz Zakona o starijim Amerikancima (koji financira usluge kako bi starije osobe ostale funkcionalne i neovisne), Medicaid programe odricanja, osiguranje dugotrajne skrbi i / ili privatna sredstva.