Skrb o djeci

Autor: Steven D. Blatt, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Tonka Borovina, dr. med.

Oko 80% djece prima skrb izvan kuće prije nego što krene u školu. Mnoga djeca u dobi od 5 do 12 godina također primaju skrb izvan kuće, prije ili poslije škole.

Izvori skrbi uključuju

  • Rodbinu

  • Susjede

  • Licencirane i nelicencirane privatne domove

  • Centre za čuvanje djece

U kući se o djeci može brinuti rođak ili dadilja.

Centri za čuvanje djece mogu biti licencirani, akreditirani ili oboje. Licencirani centar ispunjava minimalne zahtjeve za izdavanje dozvole za čuvanje djece. Akreditacija obično zahtijeva da centar ispunjava više standarde od onih koji su potrebni za licenciranje. Obavijesti o licenciranju i akreditaciji dostupne su obiteljima.

Skrb o djeci izvan kuće varira u kvaliteti. Neka je izvrsna, neka loša. Čuvanje djece izvan kuće također može imati koristi. Djeca mogu imati koristi od društvene i akademske stimulacije kvalitetne skrbi o djeci.

Prednosti skrbi izvan kuće

Rano izlaganje glazbi, knjigama, umjetnosti i jeziku potiče djetetov intelektualni i kreativni razvoj.

Grupna igra potiče društveni razvoj. Igranje na otvorenom i povremena energična igra pomažu u rasipanju nagomilane fizičke energije i potiču razvoj mišića.

Mogućnosti za pokretanje vlastitih aktivnosti pomažu djeci u razvijanju neovisnosti.

Hranjivi obroci ili međuobroci trebaju biti dostupni svakih nekoliko sati.

Televizija i videozapisi malo pridonose razvoju djeteta i najbolje ih je izbjegavati. Ako se koriste, sadržaj treba biti prikladan uzrastu i pod nadzorom odrasle osobe.

Mnogi su resursi dostupni putem lokalnih i nacionalnih organizacija koji mogu pomoći roditeljima u procjeni kvalitete i sigurnosti okruženja skrbi za djecu. Američka pedijatrijska akademija podržava materijale objavljene na National Resource Center for Health and Safety in Child Care and Early Education web site, koji uključuju popise dobrog okruženja za čuvanje djece.

Više informacija

  • National Resource Center for Health and Safety in Child Care and Early Education