Impetigo i Ektima

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Impetigo je infekcija kože uzrokovana sa Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes, ili objema bakterijama, koja dovodi do stvaranja krustoznih i žućkasto obojenih rana te ponekad, malih mjehura ispunjenih žutom tekućinom. Ektima je oblik impetiga koji uzrokuje ulkus, smješten dublje u koži.

(Vidi također Pregled bakterijskih infekcija kože.)

Impetigo se javlja vrlo često. Najčešće se javlja u djece. Impetigo se može javiti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuje na licu, rukama i nogama. Jedan od oblika impetiga uzrokuje pojavu mjehura (bulozni impetigo) koji mogu varirati u veličini i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Impetigo se često javlja na normalnoj koži, ali može se razviti i na ozlijeđenoj koži ili na koži na kojoj je prisutna rana, koja je rezultat gljivične infekcije, opekline ili uboda insekta. Loša higijena i vlažan okoliš su također čimbenici rizika. Neke osobe nose stafilokok ili streptokok u nosu bez nastanka bolesti (smatraju se nositeljima). Oni se nazivaju nositeljima. Nositelji su osobe koje imaju bakterije, ali one ne uzrokuju ikakve simptome kod njih. Nositelji mogu prenijeti bakterije iz nosa na bilo koji drugi dio tijela svojim rukama te na taj način ponekad uzrokuju infekcije kod drugih osoba. Druge osobe također mogu imati bakterije u nosu, ali one razvijaju ponavljajuće infekcije.

Impetigo je vrlo zarazan - i za druga područja vlastite kože i za druge osobe.

Primjeri Impetiga

Simptomi

Impetigo i ektima su praćeni svrbežom i blagom bolnošću. Svrbež često dovodi do opsežnog grebanja, osobito u djece koja najčešće šire infekciju.

Impetigo tipično uzrokuje nakupine sitnih mjehura koji puknu i nastanak krasta boje meda na ranama (ulkusima). Bulozni impetigo je sličan, osim što se rane brzo povećavaju i formiraju veće mjehure. Mjehuri puknu i ogoljena koža postane prekrivena krastama boje meda.

Ektima je karakterizirana sitnim i plitkim ulkusima koji se probuše i vrlo često sadrže gnoj. Krasta koja prekriva ulkuse je tanja od kraste koju uzrokuje impetigo. Crno-smeđe boje je. Područje oko ulkusa je purpurno crveno i otečeno.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju karakterističnog izgleda osipa.

Kod osoba kod kojih se infekcije ponavljano javljaju, uzima se bris nosa i šalje u laboratorij da se utvrdi je li osoba nositelj stafilokoka i streptokoka u nosu.

Liječenje

  • Antibiotske masti i kreme

  • Ponekad uzimanje antibiotika na usta

Inficirano područje trebalo bi nekoliko puta isprati sapunom i vodom nekoliko puta dnevno kako bi se odstranile kraste.

Na mala impetiginizirana područja kože izravno se primjenjuju antibiotske masti i kreme (lokalno). Ako su zahvaćena veća područja ili je neuspješno liječenje lokalnim antibioticima, potrebno je uzimanje antibiotika na usta.

Ektima se obično liječi uzimanjem antibiotika na usta.

Osobe koji su nositelji bakterija u nosu liječe se lokalnim antibioticima koji se nanose u nosne hodnike.